Srednjevekovno kulturno blago i netaknuta priroda nadomak Paraćina


Podno utvrđenja Petrus kod sela Zabrega u opštini Paraćin, nalazi se 11 crkava, do sela Davidovac gde se Grza uliva u Crnicu još 9, dok cela srednjevekovna Petruška oblast broji preko 60 crkava na teritoriji opština Paraćin, Ćuprija, Ražanj i Ćićevac. Danas vam predstavljamo manastir Petruša.

Marija Petruška je manastir posvećen svetoj Ognjenoj Mariji koju u ovim krajevima zovu i Marija Petruška i on se nalazio ispod tvrđave Petrus, kod sela Zabrege, nedaleko od Paraćina. Okružen neverovatnim prirodnim lepotama i ovaj manastir kao i cela okolina u ataru sela Zabrega bi mogli u budućnosti da budu jedna od najvećih turističkih atrakcija ovog dela Srbije..

Zahvaljujući velikom angažovanju Vladana Vučkovića, koji već pune dve decenije zajedno sa svojom porodicom radi na promociji ovog srednjevekovnog kulturnog blaga sve više turista, hodočasnika, planinara i dečijih ekskurzija posećuje ovo područije.

Do manastira može da se stigne iz pravca sela Zabrega ali i iz Popovca kanjonom reke Crnice, staza je odlično obeležena, na nekoliko mesta i obezbeđena jakim konopcima, za šta su se pobrinuli članovi Udruženja „Petrus“ iz Zabrege, koji često od svojih sopstvenih sredstava besprekorno održavaju ovo područuje.

Manastir Petruša je podignut u drugoj deceniji XV veka, na teško pristupačnoj litici, ispod Malog Grada tvrđave Petrus. Ovo utvrđenje je bilo središte pogranične župe Srpske despotovine prema Osmanlijama i stradalo je 1413. godine u naletu Bajazitovog sina Muse. To bi moglo da objasni nepristupačnost Marije Petruške, podignute u to doba, pošto je malom platou na kome je manastir napravljen moguće prići samo sa jugozapadne strane, prateći uzvodno tok reke Crnice.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
2
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format