Nova peć u STAKLARI: Puštena probna proizvodnja ambalažnog stakla




Po završetku obimne investicije u novu peć, u SFS Paraćin je 7. maja 2024. godine puštena prva probna proizvodnja ambalažnog stakla iz nove peći. Proizvodi zahtevanog kvaliteta ići će na domaće srpsko tržište i tržišta Jugoistočne Evrope, što je važan dokaz, da se u Srbiji ponovo aktivira staklarska industrija i sopstveno snabdevanje ambalažnim staklom.

Pri preuzimanju SFS-a Paraćin pre godinu i po dana, međunarodna grupa „Vaider Group“ predstavila je plan obimnih strateških investicija za modernizaciju proizvodnje i uspostavljanje nove peći, za koju je investicija iznosila 50 miliona evra, podržana i od strane Vlade Republike Srbije. Probno puštanje nove peći u rad neposredno odražava ispunjenje obaveza i ambicioznih prognoza, pri čemu se radi tek o prvoj fazi dugoročnog investicionog ciklusa, koji će u celosti biti vredan više od 150 miliona evra i koji će Srbiju ponovo postaviti na međunarodnu mapu značajnijih proizvođača stakla i staklene ambalaže visokog kvaliteta.

„Nakon preuzimanja SFS Paraćin krajem 2022. godine, grupa „Vaider Group“ se obavezala, da će preduzeće ponovo aktivirati, i uprkos sumnjama u toku početnih faza, kada je bilo potrebno dotrajale peći demontirati i sanirati, pokretanjem probne proizvodnje unutar prognoziranih rokova dokazujemo da su naša obećanja bila na mestu. Proizvodi koje danas proizvodimo zadovoljavaju sve zahtevane standarde kvaliteta i ponosni smo, da će uskoro biti na srpskom tržištu. Teška vremena su iza nas, a prilikom puštanja nove peći u rad možemo optimistično da kažemo, da smo ih uspešno prebrodili, takođe uz podršku lokalnih partnerstava – posebna zahvalnost ide Vladi Republike Srbije i Razvojnoj agenciji Srbije za značajnu podršku investiciji te ekipama SFS-a Paraćin i Steklarne Hrastnik, koje su neumorno učestvovale u sanaciji, a zatim i izgradnji i puštanju u rad nove peći”, naglasio je generalni direktor SFS Paraćin i grupe „Vaider Group“, Peter Čas.

Puštanje nove peći u rad u Srpskoj fabrici stakla predstavlja značajan razvojni momenat za buđenje staklarske industrije kako u Paraćinu, tako i u celoj Srbiji. Cilj „Vaider“ grupe je da postane jedna od vodećih evropskih grupa na području visokokvalitetne staklene ambalaže i da klijentima obezbeđuje vrhunske proizvode, usluge i podršku, zato su se obavezali da ispune prognozirane investicije i da održe obaveze prema zaposlenima.
„SFS želimo da jačamo i da razvijemo u ključnog proizvođača ambalažnog stakla u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi, zato već teku pripreme za sledeću fazu – uspostavljanje sasvim nove tzv. „grinfild“ fabrike, sa kojom ćemo u sledećim godinama povećati proizvodne kapacitete visokokvalitetnog ambalažnog stakla dnevno te otvoriti nova radna mesta u Paraćinu”, dodatno je istakao Peter Čas.

Narednih meseci će glavna pažnja biti posvećena praćenju tehničkih i proizvodnih parametara proizvedenog stakla iz nove peći te eventualnim potrebnim korekcijama. Te povratne informacije su ključne za dugoročni proizvodni rad peći te traženi kvalitet. Industrijska proizvodnja u peći bi u punom kapacitetu i u punom obimu trebalo da krene do kraja ove godine.

IZVOR: paracin.rs


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format