LEKOVITA SVOJSTVA MEDA


Kao što kantarion povoljno deluje na kožu, majčina dušica i ljubičica na kašalj, a maslačak je poznat kao “čistač” krvi, tako i med od ovih biljaka, preuzima njihova lekovita svojstva

Antički mudraci su verovali da med  potkrepljuje zdravlje, da produžava život, podržava snagu duha i tela. Dioskurid, čuveni lekar, koji je živeo početkom nove ere pisao je da „med može uspešno da se primenjuje kod bolesti utrobe, inficiranih rana i fistula“.
Osim svoje hranljive i dijetetske vrednosti, med je od davnina bio jedno od najuspešnijih terapeutskih sredstava, sa njim su se zaceljivale rane, lečile bolesti želuca, a bio je koristan pri ublažavanju raznih trovanja.
Pored meda lekovita svojstva pokazuju i drugi pčelinji proizvodi kao što su matični mleč, pčelinji otrov i propolis.

Narodna medicina i mnogi lekari odavno koriste med kao pomoćno sredstvo za lečenje zapaljenja disajnih puteva. Farmaceutska industrija takođe proizvodi sirupe čijim je sredstvima za iskašljavanje ispljuvaka i protiv zapaljenja dodat med. Veoma je rasprostranjena praksa da se u slučajevima nazeba zajedno sa drugim namirnicama i lekovima uzima i med razmućen u mleku, sokom od limuna ili toplim čajem.
Dokazano je dejstvo meda na probavne organe. Narodnoj medicini bilo je oduvek poznato da med blago deluje kao sredstvo za regulisanje stolice. Ruska narodna poslovica kaže: „Med je najbolji drug želuca“. Smatra se da med odlično deluje protiv zatvora. Redovna upotreba meda dovodi, kod lenjih creva, do urednog ispražnjavanja. Savremena literatura o ishrani takođe ukazuje da je med od povoljnog uticaja na proces varenja i da glukoza direktno prelazi u krv za razliku od šećera koji se prethodno razlaže. Smatra se da deluje i protiv zatvora, a takođe utiče na stvaranje želudačnog soka. Med utiče i na regulisanje želudačne kiseline. Osim toga med brže i lakše prelazi u krv nego običan šećer. Pored toga što uzimanje meda preko usta normalizuje peristaltiku creva i otklanja zatvor, to daje osnovu za primenu meda i u svojstvu pomoćnog sredstva za lečenje hemoroida.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format