Najbolje osveženje u ovim letnjim vrućim danima su svakako lubenice, ali je za većinu ljudi uvek bio problem kako izabrati svežu i slatku lubenicu. Evo saveta Portala 035
Lubenica se sastoji od 90% vode i najbolje je da odabirate one najteže i kad se dvoumite između dve istog obima birajte onu koja je teža. Svaka lubenica ima malo ulegnuće na sebi i ako je ono obeleženo žutom mrljom možete sa većom verovatnoćom tvrditi da, je ta lubenica dobra. Bele ili svetlije mrlje pokazuju da je lubenica ranije ubrana.
![](http://portal035.rs/wp-content/uploads/2019/08/screenshot_20190812_0920158253546186935173215.jpg)
Meka kora znači da je lubenica počela sa truli a isušena kora da je prezrela i izgubila svoju sočnost. Najbolje su lubenice koje prodavci nakon branja ostave da odstoje par dana jer tada se dodatno stvara šećer i onda dobiju posebno slastan ukus a neki savetuju da treba izabrati lubenicu sa što izražajnijim šarama.
Kakav god savet bio, poučeni ličnim iskustvima svih nas izbor dobre i slatke lubenice je u većini slučajeva ipak pomalo i stvar sreće.