Paraćinska škola “Stevan Jakovljević” na prestižnom ekološkom seminaru u Turskoj


Upoznavanje sa Ekološkim Obrazovanjem u Koni, Turska
U zajedničkom naporu da promovišu svest o životnoj sredini i održive prakse, učenici i nastavnici iz Srbije, Rumunije i Turske okupili su se na Erasmus+ programu učenja, podučavanja i obuke u Konji. Pod vođstvom Srednje škole Šerife Akkanat, program je bio izuzetno putovanje otkrića i saradnje.
Od 4. do 9. marta, tim iz Srbije, koji je činilo 10 učenika u pratnji direktora škole Radovana Ilića i tri nastavnika: Ljiljane Mladenović, koordinatora projekta i nastavnika matematike; Snežane Marjanović, nastavnika fizičkog vaspitanja; i Stefanie Veljković, nastavnika likovne kulture, udružio se sa kolegama iz Rumunije i Turske. Rumunski tim, predvođen direktorkom Roxanom Albom i koordinatorom projekta Cerasselom Anghel, uključivao je petoro učenika, dok je domaći tim iz Konje, pod vođstvom direktora škole Uğura Özdemira i koordinatora projekta Zeynep Öztürk, obuhvatao pet nastavnika i 10 učenika.

Tokom programa, učesnici su imali jedinstvenu priliku da se upoznaju sa lokalnim inicijativama i inspirativnim ekološkim projektima koje sprovodi opština Selčuklu, s ciljem unapređenja lokalnog ekosistema. Pohađali su radionice o ručnom i mašinskom kompostiranju, ukreativnoj radionici koja je kombinovala reciklažu plastičnih flaša s naprednom 3D tehnologijom I sesije  kodiranja robota u Naučnom centru u Konji, i radionice o kreiranju “šuma” u terarijumima. Pored toga, gradili su skloništa za životinje i drvene igračke, učestvovali su u radionicama vezanim za prirodu, kao i u “Lovu na zagađivače okeana”.

Jedan od vrhunaca bio je tradicionalni radioničarski rad sa keramikom i istraživanje dragog i poludragog kamenja, poput sultanita, tokom obrazovnog izleta u Kapadokiju. Na kraju, učesnici su pokazali svoju kreativnost izrađujući korisne drvene i keramičke predmete tokom praktičnih radionica.

Ovo iskustvo nije samo produbilo razumevanje ekoloških problema, već je takođe izgradilo snažne veze prijateljstva i saradnje između učenika i nastavnika iz različitih zemalja. Zajedno, posvećeni smo ostvarivanju pozitivnog uticaja na naš planet i inspirisanju drugih da nam se pridruže na putovanju ka zelenijoj i održivijoj budućnosti.




What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
1
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format