PROMOCIJA PARAĆINSKOG STAKLA NA IZLOŽBI U PARIZU


U Srpskom kulturnom centru u Parizu održana je izložba pod nazivom “Paraćinsko staklo – kristalna nostalgija”. Izložbu je otvorio direktor Zavičajnog muzeja Branislav Stojanović koji je istakao da mu je velika čast sto ima priliku da ispred opstine Paraćin i Zavičajnog muzeja u Paraćinu predstavi deo bogatog kulturnog nasleđa Paraćina i Srbije.

BRANISLAV STOJANOVIĆ

“Na očuvanju i prezentaciji industrijskog nasleđa radimo već nekoliko godina. U saradnji sa autorkom izložbe Hristinom Mikić do sada smo zajedno realizovali više projekata, a poslednji u nizu možete da vidite veceras. Poslednjih godina intenzivno radimo na oluvanju, prezentaciji i revitalizaciji stakla Srpske fabrike stakla i staklarstva koje je identitetski jako značajno za naš grad.
Sa tim u vezi u okviru godine stakla UN 2022 pokrenuli smo i realizovali više projekata. Nekoliko radionica i laboratorija, forum stakla na ekonomskom fakultetu, proučavanje nematerijalnog kulturnog nasleđa staklarstva u Paraćinu kao i digitalizaciju stakla SFS koje smo predstavili na portalu Creative glass Serbia.” rekao je Branislav Stojanović i dodao da je pokrenuta izgradnju Muzeja stakla u Paraćinu čija je izgradnja u toku.

“Želim da se zahvalim Ministarstvu kulture koje je prepoznalo značaj ovih projekata i podržalo ih kao i realizaciju ove izložbe. Opštini Paraćin koja je razumela važnost onoga sto radimo i dala nam podršku, direktorki i zaposlenima u Kulturnom centru u Parizu sto su nam izasli u susret i pomogli da ova izložba izgleda ovako pred vama. Želim da zahvalim mojoj čerki Kaji na velikoj pomoći pri postavljanju ove izložbe kao i zaposlenima u Zavicajnom muzeju, naročito Tijani Pešic, kustosu Zavicajnog muzeja, etnologu i antropolu koja je glavni “krivac” za vecinu ovih projekata i koja je u međuvremenu postala jedan od najvećih strucnjaka za staklo u našoj zemlji.” zaključio je Stojanović.

U okviru ove izložbe organitovana je radionica ukrašavanja stakla koju je vodila kustos Zavičajnog muzeja Tijana Pešić. Ova izložba je otvorena do 23. septembra.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
6
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format