BASTA: Dačić izgubio kompas u spoljnoj politici


Predsednik Pokreta Evropski put Rade Basta ocenio je danas da je srpska spoljna politika “izgubila kompas” i kritikovao potpisivanje ugovora o prijateljstvu na samitu Asocijacije nacija Jugoistične Azije (ASEAN) uprkos činjenici da proklamovani državni cilj pristupanje regionalnim incijativama.

“Iako se deklarativno stalno spominje Evropski put Srbije, jasno je da posvećenost ministra Ivice Dačića evropskim integracijama samo prazno slovo na papiru. Posle Bledskog foruma i skandaloznog nastupa, gde je čak izjavio da takvi skupovi više ni ne trebaju da se održavaju, sad se otišlo i korak dalje pa se pričama o nesvrstanima i zemljama koje su 10.000 kilometra od Srbije treba ostvariti ekonomska, kulturna i politička saradnja. Dačić je pomešao i kontinente pa umesto u Evropu otišao u Aziju”, ocenio je Basta u saopštenju.

On je dodao da srpska diplomatija treba da se ozbiljnije bavi radom na pregovaračkim poglavljivama sa EU a da je sve drugo suprotno nacionalnim i državnim interesima i da se tako gubi dragoceno vreme.

“Josip Broz Tito u našoj bivšoj državi Jugoslaviji kad su se ključni geopolitički događaji dešavali, kao što je i sad situacija izazvana agresijom Rusije na Ukrajinu gde je došlo do tektonskih poremećaja na geopolitičkom planu, imao je hrabrosti da kaže: ‘Njet’ Rusiji i napravi partnerstvo sa Zapadom gde i prirodno pripadamo… Vreme je za drugo ‘NJet’ Rusiji kojoj Srbija služi samo za kolateral za pregovore oko stvarnih ruskih interesa koji slede sa Zapadom”, dodao je on.

Basta je ponovio zahtev da se hitno uvedu sankcije Rusiji jer će tako biti izbijen jedini argument u pregovorima sa Kosovom da je Srbija “ruski proksi”.

“Budete li nastavili sa ovakvom politikom, kao i u prošlosti tamo gde ste vi branili Srbe i srpske interese – tamo Srba više nema”, dodao je.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format