U Krušaru kod Ćuprije održani “Miholjski susreti sela”


Pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu i Opštine Ćuprija u Krušaru su održani „Miholjski susreti sela“ ćuprijske opštine. Poslednji dan oktobra, sunčan, pravi miholjski, u potpunosti je podržao manifestaciju koja je na kratko podsetila na nekadašnje susrete sela, na vreme kad su ovakve manifestacije bile najvažniji kulturni događaj u svakom selu. Prisećali su se stariji vremena kada su sela živela za „susrete“, kad su se folklori, pevači i umetnici mesecima pripremali za takmičenje i kad je odlazak na regionalno nadmetanje poprimao olimpijske dimenzije.

Zato su ovogodišnji, prvi „Miholjski susreti sela“, potpuni uspeh čak iako se sva sela nisu predstavila, a u takmičenju folklora učestvovala samo dva društva. Važno je da su uzburkani duhovi kulture u selima, a oni će naredne godine udvostručiti broj učesnika, a ako se u organizaciji ostane dosledan i „Miholjski susreti sela“ prerastu u tradicionalne, onda će, bez svake sumnje, to ponovo postati dešavanje za koje se živi.

Ovogodišnji „Miholjski susreti sela“ ćuprijske opštine imali su svoj sportski segment, u kome su se nadmetali stonoteniseri, šahisti i takmičari u pikadu. Sportskom delu prethodila je likovna kolonija učenika osnovnih škola. Osnovci su slikali na zadatu temu „Najlepše u mom selu“, stručni žiri je njihove radove ocenjivao, najbolje nagradio, ali su ukupan pobednik, baš kao i kod sportista, svi učesnici. Slična konstatcija se može izreći i za izbor najboljeg slavskog kolača. I tu su proglašeni najbolji, ali su pobednici opet svi koji su uložili trud da pripreme slavski kolač i donesu ga na manifestaciju.

U popodnevnom delu programa održano je takmičenje u kazivanju stihova a onda nastupi folklora i solista. I ovde su, kao i u svim prethodnim takmičenjima, ocenjivani i nagrađivani najbolji, i oni su za svoje nastupe nagrađeni medaljama i peharima. Ipak, zarad ideje same manifestacije da su „Miholjski susreti sela“ jedan od načina povratka sela svojoj suštini, neosporno je jedno: poslednjeg dana oktobra u Krušaru su pobedili „Miholjski susreti sela“.

IZVOR: cuprija.rs


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format