MANASTIR  TUMANE, jedinstvena srpska svetinja koju posećuje na hiljade vernika


Manastir Tumane, nedaleko od Golubca, jedan od najposećenijih verskih objekata u Srbiji, gde hiljade vernika koji na mesečnom nivou obilaze ovu svetinju veruje da molitve monaha, i celivanje moštiju  svetih  Zosima i Jakova, mogu da dovedu do izlečenja.  Teško bolesni ljudi dolaze u ovaj manastie tražeći pomoć, a mnogi kako smo saznali  su je i dobili.

Ekipa Portala035 je prisustvovala jednom uobičajenom vikendu u manastiru Tumane, gde na stotine vernika strpljivo i u tišini prilazi ovoj svetinji, u porti manastira monasi preko ozvučenja čitaju molitve, a oni kojima je pomoć potrebna za sebe ili svoje najbliže u redovima čekaju kako bi celivali mošti svetaca, gde na kovčege sa moštima (kivotima) Svetog Zoasima i  Svetog Jakova, stavljaju delove odeće onih kojima je pomoć potrebna. Oboleli u toku liturgije imaju mogućnost da se pričeste, bez obzira da li je vreme posta ili ne. Bolesni u ovom manastiru uvek mogu da se pričeste, jer kako se smatra, njihova duša traži i potrebuje isceljenje.

Na hiljade vernika posečuje ovaj manastir svakog vikenda

U manastiru Tumane se nakon liturgije čita akatist posvećen Svetom Zosimu i Svetom Jakovu. Ovaj čin traje tridesetak minuta, nakon čega se miropomažu svi prisutni osveštenim uljem. Akatist je žitije ovih svetaca, priča i molitva o njihovom stradanju, a kasnije prosvetljenju.

SVETI ZOSIM ČUDOTVORAC I SVETI JAKOV

Prepodobni Zosim Tumanski je bio jedan od sinaita iz druge polovine 14. veka koji su u Srbiju došli za vreme vladavine Kneza Lazara. On je po predanju živeo sam u kamenoj pećini u blizini manastira Tumane, gde ga je i Miloš Obilić tokom lova ozledio i nažalost pustinjak je preminuo. Na mestu gde je Zosim izdahnuo, Miloš ga je sahranio i nad tim grobom podigao je crkvu. Danas je to manastir Tumane. Za njega se smatra da je proslavljen od Boga čudotvornim darom i kao takav i dalje se smatra velikim zastupnikom pravoslavnog naroda, koji mu svakodnevno s ljubavlju i u nadi pritiče. Još jedan svetitelj je vrlo značajno ime za Manastir Tumane, a to je Sveti Jakov. On je sahranjen u ovom manastiru, a njegove su mošti otkrivene 21. oktobra 2014. godine.

Manastir Tumane je pravoslavni manastir Eparhije braničevske Srpske pravoslavne crkve, pod čijom ingerencijom se nalazi i veći deo Pomoravskog okruga, a  čiji je arhijerej episkop Ignatije.

U TOKU JE IZGRADNJA GOSTINJSKOG KONAKA SA BIBLIOTEKOM

Bratstvo manastira Tumana poziva vernike da uzmu učešće u izgradnji novog gostinjskog konaka sa bibliotekom. U planu je izgradnja smeštajnog kapaciteta za 120 ljudi.

***

Žiro Račun:   Manastir Tumane 205-63156-61

Post net: o. Petar Bogdanović +381601451088

Instrukcije za inostranstvo:                                                       

tekuci racun:115003816359304596

swift kod AAAARSBG 
u IBAN formatu : RS35115003816359304596                                                    
ime Đorđe Mirković
Adresa:
Snegotin BB
12223 Golubac


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
1
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
3
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format