Skup “Sećanje na Vladimira Davidovića“ održan u Ćupriji


Skup “Sećanje na Vladimira Davidovića“ održan je danas u Narodnoj biblioteci “Dušan Matić“ u Ćupriji

Skup je otvorio Gudački kvartet Škole za muzičke talente u Ćupriji. Potom se prisutnima obratila direktorka Narodne biblioteke “Dušan Matić“, Ljiljana Đorđević koja je govorila o vrsnom i uglednom pravniku, velikom čoveku, Vladimiru Davidoviću, istakavši da Ćupričani nisu samo rođenjem i poreklom, već i svi oni koji su živeli i stvarali u našoj Ćupriji, koji su se napili Moravske vode za ceo život i koji nikada nisu zaboravili svoj grad ma gde bili.

Ljiljana Đorđević, direktorka biblioteke zahvalila se Gordani Milosavljević, sestri Vladimira Davidovića koja je biblioteci poklonila, dela, legat i biblioteku Vladimira Davidovića, rekavši da je time učinjena velika čast.
“Knjige su bile velika Vladimirova ljubav, Ćuprija je naš zavičaj koji smo beskrajno voleli oboje i nije bilo dileme da li ću ove knjige pokloniti biblioteci. Nadam se da će nove generacije bez obzira na nove tehnologije, znati da cene vrednost knjiga i pisane reči. Gotovo sam sigurna da će Ćuprija iznedriti nove Matiće i Mhailoviće i da će imati nove mlade pisce“, rekla je na današnjem skupu sestra Vladimira Davidovića, Gordana Milosavljević.

Karijeru ovog vrsnog pravnika obeležile su ozbiljne funkcije Upravnika poslova SANU i pomoćnika ministra pravde. U paralelnom životu on je bio avanturista, tragač za izgubljenom srpskom baštinom, urednik i priređivač knjiga koje otkrivaju tajnu istoriju. Iza njega je ostao nedosanjani san o stvaranju virtuelnog srpskog muzeja izgubljenih i nestalih ličnosti i dela.

Davidović je rođen u Smederevu 1955. Godine, ali je od svoje druge godine pa sve do završetka školovanja živeo u Ćupriji. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1978, a tokom karijere je službovao i u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvu spoljnih poslova, Ministarstvu za nauku i tehnologiju, kao i u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Pomoćnik ministra pravde u sektoru za međunarodnu pravnu pomoć postao je 2013. godine.

Vladimir Davidović priredio je i objavio više knjiga i naučnih radova. Ostaće u sećanju kao vrhunski pravnik, odličan urednik i pisac, a iznad svega kao čovek širokog duha koji je svojim znanjem, mudrošću i čovečnošću inspirisao mnoge svoje saradnike.

Današnjem skupu „Sećanje na Vladimira Davidovića“ prisustvovali su Ninoslav Erić, narodni poslanik i predsednik Skupštine opštine Ćuprija, Jovica Antić, predsednik Opštine Ćuprija i Ilija Paunović, zamenik predsednika Skupštine opštine Ćuprija.

IZVOR/FOTO: Narodna biblioteka “Dušan Matić“ Ćuprija


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format