MITA ARSIĆ: Na moj predlog parovi u Jagodini dobiće novac za vantelesnu oplodnju


“Dragan Marković Palma ne samo da je podržao moj predlog nego je predložio mnogo više novca nego što sam ja predložio.” tvrdi opozicioni odbornik u Jagodini Mita Arsić.

“Za mene je ovo poseban dan jer danas predstavljam svoj predlog, koji se tiče procesa VTO. Svaki 6 par u Srbiji se bori za potomstvo, zvanično 400.000 parova bije najvažniju bitku za roditeljstvo, nezvanično je broj parova daleko veci.” kaže je Mita Arsić odbornik u Skupštini Grada i dodaje:

“Pohvaliću odluku države da neograničeno finansira VTO za prvo dete. U 2019 god je samo iz Jagodine o trošku fonda 172 para išlo na VTO, broj parova u 2020 god je dosta manji jer se neko vreme nisu radili procesi zbog Korona virusa. Broj parova koji sami finanasiraju postupak VTO je nepoznat.

Ja nisam sujetan i rado ću pohvaliti sve što je dobro, tako da se sada iskreno zahvaljujem Draganu Markoviću Palmi jer ne samo da je podržao moj predlog već je on predložio mnogo više novca nego što sam ja predlozio.

Meni ovo mnogo znači jer sam i sam prosao kroz sve ovo, ja najbolje mogu da razumem parove koji se bore da dobiju dete, znam koliko im je teško zbog finansija jer moraju da podižu kredite zbog procesa, ali je jos teže psihički jer se mnogo puta razocaraš, izgubiš nadu ali uz božiju pomoć ponovo nastaviš da se boriš da bi pobedio u najvažnijoj borbi i dobio svoje dete.

Ja i moja supruga smo u ovoj borbi uspeli i dobili smo bebu, zato osećam odgovornost i želju da svim parovima iz Jagodine budem na raspolaganju i da im pomognem, da zajedno idemo kroz proceduru, savetovanje i sve što im je potrebno.

Svaki par koji o trošku fonda ide na VTO dobiće jednokratno 100.000 din od Grada Jagodine, ali i parovi koji sami finansiraju postupak VTO, takodje će dobiti 100.000 din.

Novac je potreban zato jer pored procesa VTO koji plaća država potrebno je uraditi mnogo analiza i intervencija u privatnim klinikama.
Navešću neke primere; Trombofilija 20.000 din, Dijagnostička histeroskopija 50.000 din, Laparoskopija 50.000 din, NK ćelije 20.000 din, HSG 20.000 din, Intralipidna infuzija 1 doza 8.000 din (4 – 5 doza je potrebno)…
Zbog velikog broja analiza i dugotrajnog procesa, neke analize isteknu pa moraju ponovo da se rade a to iziskuje nove troškove. Troškovi putovanja su ogroman izdatak, fond plaća svaki put za ženu a samo 2 puta za muškarca, novac se isplaćuje tek mesec dana posle završetka procesa. Po meni nikako ne treba razdvajati muža i ženu, tako da treba platiti putne troškove svaki put za oboje.
Troškovi smeštaja u gradu gde se vrši prosec VTO se podrazumevaju a oni su veliki, treba platiti u proseku 7,8 noćenja, plus dodatna noćenja ako se ide na neku operaciju, intervenciju, aspiraciju, i transfer.

Ova pomoć je od ogromnom značaja za parove, a svi mi koji smo podržali imamo male zasluge u tome jer verujem da će se roditi nekoliko desetina dece godišnje iz Jagodine.

Parovi, držim vam palčeve, volite se i podržavajte medjusobno, verujte u boga i nikada ne odustajte jer vaša beba vas čeka.
Nas je naša beba sačekala, naš san se ostvario, pa ćemo se uskoro radovati vašoj bebi.” konstatovao je Mita Arsić.

FOTO: Mita Arsić


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format