Dr Snežanu Zlatković odlikovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić


Povodom Sretenja Dana državnosti Srbije predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je zaslužne pojedince i institucije. Odlikovana je i dr Snežana Zlatković lekar iz Paraćina Zlatnom medaljom za doprinos u sprečavanju i širenja zaraznih bolesti. Dr Zlatković načelnica grudnog odeljenja u Paraćinu je tokom pandemije korona virusa dala nemerljivu energiju i lično požrtvovanje da se pomogne svakom pacijentu, što čini i danas.

Vučić je povodom Dana državnosti zameniku ruskog premijera Juriju Borisovu uručio Orden Republike Srbije na lenti, za izuzetne zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa dve zemlje.

Sretenjskim ordenom I stepena odlikovani su režiser Emir Kusturica za zasluge u oblasti filma, ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov za izradu spomenika Stefanu Nemanji, Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu za razvoj duhovno-prosvetiteljske delatnosti i Šumarski fakultet u Beogradu.

Sretenjskim ordenom II stepena za zasluge u kulturnim delatnostima odlikovani su glumac Aleksandar Berček i pesnik Pero Zubac dok su tim ordenom III stepena odlikovani Narodni muzej Toplice u Prokuplju, Narodni muzej u Šapcu i Šabačko pozorište.

Orden Karađorđeve zvezde I stepena Vučić je uručio režiseru filma „Dara iz Jasenovca“, Predragu Gagi Antonijeviću za zasluge u oblasti filma, a isto priznanje za zasluge u oblasti muzičke delatnosti dodelio je Goranu Bregoviću, Momčilu Bajagiću Bajagi, Borislavu Bori Đorđeviću i operskoj prvakinji Jadranki Jovanović, kao i slikaru Milanu Ciletu Marinkoviću.

Za istaknute zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa Srbije i Rusije Ordenom Republike Srbije na ogrlici odlikovan je patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, dok je bivši predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos odlikovan Ordenom Republike Srbije na lenti.

Posthumno su odlikovani nekadašnji načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić kao i 15 medicinskih radnika koji su preminuli od posledica infekcije virusom korona.

Zlatnom medaljom za zasluge odlikovano je i devetoro kineskih lekara koji su pomagali srpskim kolegama na početku epidemije a priznanje je pripalo i Pekinškom institutu za genetska istraživanja zahvaljujući čijoj donaciji je u Beogradu otvorena laboratorija „Vatreno oko“ za testiranje na prisustvo korona virusa.

FOTO: Printscreen/ RTS (rts.rs)


What's Your Reaction?

hate hate
3
hate
confused confused
0
confused
fail fail
1
fail
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
5
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format