MLADI NAUČNICI IZ ĆUPRIJE MEĐU NAJBOLJIMA U SRBIJI


Na sajtu predsednika Republike “Najbolje iz Srbije“ mogu se naći imena i dela najboljih mladih naučnika koje ova zemlja ima.
Opštinu Ćuprija predstavljaju čak dva izuzetna mlada naučnika, Ivan Đurđević, gimnazijalac iz Ćuprije i nešto malo stariji, Uroš Stoiljković, apsolvent Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Njih dvojica će, sa još sedamdeset uglavnom mladih ljudi iz cele Srbije, dobiti posebna priznanja predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Dvadesetdvogodišnji Uroš Stoiljković iz Ćuprije već je poznat u naučnim i stručnim krugovima. To što je student treće godine Hemijskog fakulteta u Beogradu, kako kaže, samo je faza u naučnom sazrevanju
Oktobra 2020. godine, na dan opštine Ćuprija, Uroš Stoiljković postao je najmlađi nosilac jednog od najznačajnijih priznanja grada. To mu je i prvo društveno priznanje. Onih, stručnih, za uspehe u školovanju ima sijaset. A tek mu je 22 godine. Obično se za mlade i nadarene ljude kaže da “to ime treba zapamtiti“. Njegovo je već dobro poznato. U naučnim, stručnim krugovima već dobro poznaju ovog briljantnog studenta ili možda još preciznije, gotovo već afirmisanog mladog naučnog radnika.

Ivan Đurđević iz Ćuprije o kome je Portal035 već pisao, dokaz je da je sve moguće postići uz snažnu volju i dobru organizaciju
Kažu da je odluka da uspete važnija od svake druge. Ivan Đurđević je oduvek pokazivao interesovanje za različite stvari. Dok se većina njegovih vršnjaka zanimala uglavnom za sport ili recimo muziku, njega je interesovalo sve to, ali i nauka i još mnogo stvari koje u tom uzrastu najčešće ne idu zajedno.

Da u svim tim svojim interesovanjima može da bude dobar ili preciznije najbolji, otkrio je pri kraju osnovne škole. Kako bi iskušao sebe i proverio gde mu je mesto, Ivan se prijavio na školska takmičenja iz više predmeta. I bio najbolji – iz matematike, fizike, hemije, veronauke i francuskog. Onda je sve to iz svih predmeta ponovio na opštinskom, pa i na okružnom takmičenju. Šlag na tortu bilo je Republičko takmičenje iz hemije gde je, naravno, bio prvi, kao što se podrazumevalo da bude i đak generacije u osnovnoj školi „Đura Jakšić“.

Danas je učenik drugog razreda Gimnazije u Ćupriji i ono što on naglašava, prva generacija IT smera. Najbolje odeljenje u gimnaziji, tvrdi, a na konstataciju da je možda subjektivan, poziva se na profesore i direktora koji to isto misle. Rođen je 2004. godine, tek mu je šestnaest, ali zrači ozbiljnošću. Priča kako od svih predmeta najviše voli hemiju i fiziku i u tim naukama sebe vidi kad odraste

IZVOR: Opština Ćuprija


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format