U Paraćinu i Svilajncu od ukupnog broja testiranih 60% zaraženo


Trenutna epidemiološka situacija u Pomoravlju je vrlo nepovoljna. U svim opštinama sada imamo mnogo veći broj pozitivnih na koronavirus od ukupnog broja testiranih, nego što je to bio slučaj u aprilu i julu, a stanje je naročito zabrinjavajuće u Paraćinu i Svilajncu – rekao je dr Goran Radovanović, direktor Zavoda za javno zdravlje “Pomoravlje” u izjavi za TV Pomoravlje. (rtp.rs)

“Od početka novembra došlo je do prave eksplozije broja novozaraženih. U oktobru su za ceo mesec registrovana samo 52 slučaja od 224 testirana lica, dok su za tri nedelje novembra pozitivan nalaz na virus imale 163 osobe od 300 testiranih. U Svilajncu i Paraćinu od ukupnog broja testiranih skoro 60% zaraženo, što situaciju čini rečju vanrednom.

Zavod za javno zdravlje “Pomoravlje” dnevno dobija oko 170 PCR testova za uzorke iz celog okruga, što je za sada dovoljno. Rad nam od pre nedelju dana dosta olakšavaju takozvani brzi testovi, na osnovu kojih se ekspeditivnije obavlja trijaža pacijenata – ističe dr Goran Radovanović u izjavi datoj za TV Pomoravlje iz Ćuprije.

Zdravstvenim ustanovama u Ćupriji se svakog dana dostavlja oko 350 antigen testova, odnosno takozvanih brzih testova koji već u roku od pola sata pokažu prisustvo virusa u organizmu. Prošli su našu stručnu proveru gde smo zaključili da je njihova osetljivost oko 95 odsto, tako da je pozitivan rezultat brzog testa merodavan da pacijenta ubacite u kovid sistem. Naravno, nalaz brzog testa se uvek potvrđuje PCR testom.

Doktor Radovanović upozorava da je jesen sezona krsnih slava i period pojačanog druženja u kućnim uslovima, što će uzrokovati još veći porast broja zaraženih ukoliko ne budemo pooštrili mere opreza. On je poručio građanima da će dužnost vernika ispuniti i ako slavu budu obeležili u najužem krugu porodice, a da je u ovom trenutku primat da se sačuvaju zdravlje i ljudski životi.

Tekst preuzet sa TV Pomoravlje, rtp.rs


What's Your Reaction?

hate hate
2
hate
confused confused
8
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
4
lol
omg omg
2
omg
win win
3
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format