STRANI INVESTITORI U SVILAJNCU ZAGOVORNICI DUALNOG OBRAZOVANJA


Srednja škola “Svilajnac” orijentiše se prema zahtevima privrede i interesovanjima budućih učenika i zato ima nove i moderne obrazovne profile i u školskoj 2020/21. godine vrši upis učenika u sledeće obrazovne profile: u trogodišnjem trajanju: BRAVAR- ZAVARIVAČ – 15 učenika i INDUSTRIJSKI MEHANIČAR – 15 učenika, POSLASTIČAR – 15 učenika; KONOBAR – 15 učenika. U četvorogodišnjem trajanju: GIMNAZIJA (OPŠTI TIP) – 30 učenika i novi smer od ove školske godine- TEHNIČAR MEHATRONIKE – 30 učenika.
U školskoj 2020/21. Srednja škola „Svilajnac“ upisuje prvu generaciju budućih TEHNIČARA MEHATRONIKE.

Mehatronika je interdisciplinarno područje koje povezuje znanja iz elektronike, mašinstva i računarstva. Mehatroničari su najfleksibilniji, najspremniji i dobro obučeni stručnjaci budućnosti, traženi na tržištu rada, kako kod nas, tako i u svetu. Velika je potražnja za stručnjacima iz ove oblasti u fabrikama koje rade na teritoriji Svilajnca, i u novootvorenim firmama, na čiji zahtev se i otvara ovo odeljenje. Učenici tokom četiri godine stiču znanja u Školi, ali budući da je reč o dualnom profilu, praktična nastava će se odvijati u kompanijama na području Svilajnca koje su zainteresovane za ovaj kadar Vossloh-Schwabe , domaći Alfa Technics i još tri kompanije iz oblasti elektronike koje počinju sa radom u Svilajncu i to: HDT D&P – Hoover Dam Technology Development & Production d.o.o. (Nemačka), A2000 Industrie-Elektronik GmbH (Nemačka), i svetski poznati brend- švajcarsku kompaniju Regent kao I italijanski Ariston – S.H.E. Superior Heating Elements d.o.o. koji je počeo sa radom prošle godine
Budući BRAVARI-ZAVARIVAČI i INDUSTRIJSKI MEHANIČARI (dualno obrazovanje) zanat peku ne samo u školskim klupama i učionicama nego i u fabrikama. Jedan deo školovanja odvija se u školi, a drugi u kompaniji koja sarađuje sa školom. Praktična nastava u kompanijama realizuje se na savremenim mašinama uključivanjem učenika u proces rada i uz podršku mentora i instruktora. Kompanije obezbeđuju profesionalnu praksu, novčanu nadoknadu, plaćene putne troškove i mogućnost zaposlenja posle završene škole. Kompanije u kojima bravari-zavarivači stiču znanja i uče kroz rad su: A&D WOOD, Termoelektrana Morava, Alfatehnics, a industrijski mehaničari u kompaniji Vossloh-Schwabe i Evrometalu. Prva generacija učenika ova dva profila završava trogodišnje obrazovanje ove godine, i u najavi je i potpisivanje prvih ugovora o radu između učenika i firmi u kojima su sticali znanja.
Za sve učenike Škola pruža odlične uslove za učenje i boravak u objektima koji su renovirani, osavremenjeni i opremljeni specijalizovanim kabinetima za stručne predmete. Takođe, u toku je izgradnja nove fiskulturne sale, pa će prva generacija učenika od septembra nastavu fizičkog izvoditi u novim prostorijama.
U Školi rade stručnjaci spremni da se posvete svakom učeniku ponaosob i nastavu prilagode savremenim pedagoškim zahtevima.
Opština Svilajnac poslednjih deset godina važi za privrednog lidera u Pomoravskom okrugu. Kompanije koje su u poslednjih 10 godina pokrenule proizvodnju na teritoriji opštine Svilajnac zapošljavaju veliki broj radnika i taj broj neprestano raste. Zahvaljujući čestom proširenju kapaciteta, sem kvalifikovanih radnika, svilajnački investitori imaju značajnu potražnju stručnog i visoko obrazovanog kadra.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format