MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA – PRVI MAJ


Međunarodni praznik rada – Prvi maj, obeležava se širom sveta, kao i u Srbiji, u znak sećanja na dan kada su radnici u Čikagu štrajkom i protestima počeli da se bore za poboljšanje svog položaja. Bio je to praznik koji je u početku zamišljen kao obeležavanje sećanja na žrtve koje su pristalice radničkog pokreta podnele kako bi se izborili za veća prava – osmočasovno radno vreme, veće dnevnice, osiguranje i bolje uslove na poslu.
Ideja potiče još iz 1884.god. kada su vodeći američki sindikati po ugledu na kanadske, tražili zakonsku regulativu o osmočasovnom radnom vremenu. Obzirom da traženi zakon nije donet, 1. maja 1886.god. organizovan je masovni štrajk u Sjedinjenim državama, došlo je do eskalacije nasilja koje je kulminiralo krvavim masakrom na trgu Hejmarket u Čikagu.
Detalji ovih nesrećnih događaja nikada nisu rasvetljeni. Policija je izdala zvanično saopštenje u kome je istaknuto da su policajci napadnuti bombom, i da su štrajkači odbili naredbu da se raziđu. Usledila je pucnjava koja je trajala nekoliko minuta. Poginulo je osam policajaca, dok je broj stradalih radnika i danas nepoznanica.
Ovi tragični događaji su dobili sudski epilog, koji je izazvao veliku pažnju američke, ali i svetske javnosti. Procesuirani su mahom bili nemački anarhisti, a sedmorica radnika su osuđeni na smrt, dok je javno mnjenje u SAD okarakterisalo ovaj proces kao najveću sramotu američkog pravosudnog sistema. I sami tužioci su kasnije priznali da nijedan od okrivljenih nije bacio bombu i započeo nerede.
Kuriozitet je da je jedna od prvih zemalja koja je slavila 1. maj bila nacistička Nemačka, a da se pritom protesti danas tradicionalno održavaju u kapitalističkim zemljama, mnogo više nego u državama bivšeg socijalističkog lagera.

Prvi maj se poistovećuje sa praznikom rada, koji je proistekao iz tradicije radničkog pokreta. Međutim, slavljenje prvog maja ima dublje korene u drevnim paganskim praznicima prirode, čije je poštovanje preživelo do današnjih dana.

Prvi maj u Srbiji obeležen je prvi put 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu.
Prvomajske proslave u seoskim sredinama u Srbiji počele su najpre u selu Dubona, kod Mladenovca, dve godine kasnije. Na fotografijama pogledajte kako su nekada Paraćinci proslavljali 1. maj.

Tekst i fotografije: Zavičajni muzej Paraćin


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format