HRONOLOGIJA PARAĆINSKOG POLITIČKOG RATA: VREME KADA SU PRESKOČENE SVE MORALNE BARIJERE


Rat koji se u Paraćinu vodi od 2016. godine nakon političkog razilaženja Radiše Savića i Milana Ilića sa Draganom Mitićem i Sašom Paunovićem prelazi sve pisane i nepisane etičke granice i pravo je čudo kako do sad neko i fizički nije bio ugrožen. U tekstu Portala035 možete pročitati kako se sve odvijalo od 28. aprila 2016. pa sve do današnjeg dana.

Sve počinje nakon političkog razlaza Dragana Mitića i Radiše Savića

April 2016. DS, Svi za Paraću, Pokret za selo i grad i Ruska stranka prave vlast sa 31 odbornikom na sednici Skupštine organizovanom mimo svih protokola gde neki odbornici nisu ni pozvani.

Maj 2016. deset odbornika Novog Koncepta, SPS-a, Jedinstvene Srbije i Foruma paraćinski privrednika prave novu odborničku grupu “Paraćin, naš grad”

Jul 2016. odbornik SNS Vlada Ristić napušta naprednjake i postaje pomoćnik direktora Direkcije za izgradnju i ulazi u vlast.

Avgust 2016. četiri odbornika Novog Koncepta napuštaju OG “Paraćin, naš grad” i za razne benificije potpisuju koalicioni sporazum sa Sašom Paunovićem, vladajuća većina ima već 36 odbornika.

Septembar 2016. pet odbornika SNS daju predlog skupštini da se Goran Marković postavi za direktora sportskog centra Jedinstvo, što vladajuća većina prihvata.

Oktobar 2016. SPS ulazi u vlast i razbija OG “SPS-Jedinstvena Srbija” predsednik lokalnih socijalista postaje izvršni direktor JP “Poslovni centar”.

Novembar 2016. Nebojša Simić šef OG Novi Koncept, prelazi u SNS i sa Milanom Ilićem i Miodragom Stefanovićem postaje član novog povereništva SNS. Posle 7 godina smenjen je Jovica Rajić.

Januar 2017. Osniva se nova odbornička grupa “Zdrava priča” gde dva odbornika napuštaju Novi Koncept koji ostaje sa samo jednim odbornikom samo 6 meseci nakon izbora.

April 2017. Na predsedničkim izborima u Paraćinu Aleksandar Vučić osvaja 65% a Saša Janković koga je podržao lokalni DS 12%.

Maj 2017. SNS napuštaju još tri odbornika koji sa Ristićem prave novu OG “Odlučno napred” i prelaze na stranu vlasti. Vlast već sada broji preko 40 odbornika.

Avgust 2017. Svetislav Mladenović iz SNS prelazi u pokret “Svi za Paraćin”

Septembar 2017. počinje medijska hajka protiv Saše Paunovića i lokalne vlasti preko portala “Embargo”.

Novembar 2017. Jovica Rajić sa još 3 odbornika napušta SNS i osniva OG “Samostalni naprednjaci” glasajući za budžet za 2018. godinu, bivši šef lokalnog SNS postaje deo skupštinske većine. Većina tada u SO Paraćin broji 46 odbornika.

Januar 2018. nacionalni portal “Srbija Danas” kreće sa serijom tekstova protiv lokalne vlasti i privrednika usko povezanim sa vlašću, medijski se Paraćin predstavlja kao opština sa najviše korupcionaških afera u Srbiji, a na glavnom udaru su predsednik opštine Saša Paunović i njegov zamenik Tomislav Šaletić.

Mart 2018. Ispred porodične kuće poverenika SNS Milana Ilića pojavile su se dve osobe maskirane kapuljačama koje su stavljala uvredljive letke u njegovo poštansko sanduče

April 2018. Pokušaj upada naprednjaka na sednicu skupštine, privatno obezbeđenje angažovano od strane opštine sprečavalo je oko 150 članova SNS da uđe na sednicu.

Maj 2018. Opština Paraćin uputila je pismo Savetu Evrope u kome je opisano ometanje rada skupštinskih zasedanja, fizički upadi poverenika SNS-a tokom sednica i ucenjivanje pojedinaca koji rade u državnim službama, privrednika, građana i javnih funkcionera.

Jun 2018. Saša Paunović se sastaje sa premijerkom Anom Brnabić.

Saša Paunović i Ana Brnabić (foto:Fonet)

Jun 2018. Saša Paunović prisustvuje sednici “Saveta Evrope” u Istanbulu gde je na dnevnom redu duskriminacija opština u Srbiji gde SNS nije na vlasti.

Jul 2018. Mediji bliski SNS u desetinama tekstova optužuju Paunovića da je sopstvenu zemlju tužio strancima. SPS izlazi iz lokalne vlasti zbog Paunovićevog nastupa u Istanbulu, ali samo protokolarno jer odbornici socijalista i dalje nastavljaju da glasaju za odluke vlasti, a i direktori preduzeća i ustanova koje vodi SPS ostaju na svojim pozicijama.

Avgust 2018. Kreću razmimoilaženja u povereništvu SNS, Nebojša Simić i Miodrag Stefanović ulaze u sukob sa Milanom Ilićem. Medijska kampanja protiv funkcionera opštine Paraćin je utihnula.

Septembar 2018. Izvršni odbor SNS smenjuje povereništvo u Paraćinu,. Javnost stiče utisak da je Paunović potpuno porazio SNS na svim poljima.

Novembar 2018. Zdravko Mihić, Vesna Petrović i Novica Marković postaju novi poverenici SNS u Paraćinu.

Decembar 2018. Zdravko Mihić na mesto direktora Bolnice u Paraćinu umesto Slađane Vasić dovodi hirurga Sašu Bacića, a nakon toga dolazi do kadrovskih promena u još nekim republičkom preduzećima u Paraćinu. Mihić preuzima potpunu kontrolu nad svim republičkim resursima na lokalu.

April 2019. Odbornici SNS bez jasnog obrazloženja ostaju celu noć u sali gde se održavaju sednice skupštine opštine. Paunović ne dozvoljava lekaru hitne pomoći da ukaže pomoć odborniku Caniću iz SNS kome je navodno pozlilo.

April 2019. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u jutarnjem programu TV Pink osuđuje ponašanje Saše Paunovića jer nije dozvolio lekaru hitne pomoći da uđe u opštinu.

Maj 2019. Kreću protesti naprednjaka ispred zgrade opštine Paraćin, u pomoć lokalnim naprednjacima dolaze i rudari iz RMU Rembas iz Resavice, politički rat bez ikakvih etičkih barijera doživljava kulminaciju.

Protesti naprednjaka ispred zgrade opštine Paraćin

Maj 2019. Priveden član opštinskog veća Žarko Savić zbog optužbi da je u nehigijensim uslovima bez ikakve dozvole prevozio užinu za učenike osnovne škole u Potočcu. Fotografija privođenja je izašla u javnost za šta je lokalna vlast optužila policiju. Tada i kreće tihi rat na relaciji opština Paraćin, lokalna policija.

Jul 2019. Uhapšena direktorka Centra za socijalni rad Biljana Stojanović, koja je pred tužilaštvom u Kraljevu priznala krivicu i osuđena na godinu dana kućnog pritvora.

Jul 2019. Paunović objavljuje da skoro 2/3 građana Paraćina podržava program njegove koalicije “Sigurno napred”

Avgust 2019. Uhapšena je načelnica opštinske uprave Danijela Radonjić, takođe priznala delo i osuđena na 5 meseci kućnog pritvora.

Avgust 2019. Odbornici skupštine opštine pišu otvoreno pismo svim merodavnim institucijama u zemlji i inostranstvu da SNS uz pomoć državnih organa uz iznuđivanje priznanja teroriše funkcionere opštine Paraćin i pravi politički progon do sad nezabeležena u Srbiji.

Avgust 2019. U većini javnih preduzeća, ustanova i sportskim klubovima ušle su policijske kontrole.

Septembar 2019. Predsednik skupštine Dragan Mitić proziva načelnika policije i poverenika SNS da preko državnih organa vrše progon odbornika i funkcionera pokreta “Svi za Paraćin” i da ima saznanja da je moguće hapšenje direktora JKP Paraćin.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format