KAKO JE MOLER UKRAO “MONA LIZU”


Mona Liza“ je najpoznatije delo Leonarda da Vinčija, i verovatno najpoznatiji slika na svetu, tako  da je taško i zamisliti da je do 22. avgusta 1911. godine, kada je otkriveno da je ukradena, za nju znao samo mali krug ljudi.

Niko nije bio ni svestan krađe, sve do narednog dana kada je lokalni slikar došao u muzej da slika “Mona Lizu” po uzoru na Leonarda, a kada je video da je nema, pokušao je da sazna zašto je slika uklonjena. Shvativiši da je ukradena, službenici su alarmirali policiju koja je ubrzo ispod pomoćnih stepenica pronašla staklenu kutiju koja je štitila sliku.Iza najveće krađe umetničkog dela u XX veku stoji Italijan Vinćenco Peruđa, koji je ušetao u Luvr 21. avgusta 1911. godine i ukrao najpoznatiju Da Vinčijevu sliku.


Vinćenco Peruđa

Noć je proveo sakriven u muzeju, a sledećeg jutra, u ponedeljak 21. avgusta 1911.  sliku je izvadio  iz rama i “smotao” ispod belog mantila. Tih dana jedan deo Luvra je adaptiran, pa su zaposleni u belim mantilima neprestano prolazili salama i hodnicima ovog čuvenog muzeja. Postoji priča da je Peruđa čak zamolio portira da mu otvori vrata i sa “Đokondom” pod miškom išetao na ulice Pariza..
On je zadržao ovo remek-delo više od dve godine, sve dok nije uhapšen dok je pokušavao da je proda jednom dileru umetničkih dela.
Bezbednost muzeja i umetniina je u to vreme bila na veima niskom nivou, posebno kada je reč o slici tada potpuno anonimne “Mona Lize”. Ova krađa je zainteresovala javnost, a kako su prolazili dani, a dokaz nije bio pronađen, tako je senzacija sve više rasla. Policijski službenici koji su tražili kradljivca smatrani su neefikasnima. Čak je u jednom trenutku i slavni Pablo Pikaso bio optužen i ispitivan u policiji

Nakon dve godine od krađe, čovek koji je sebe zvao Leonardo kontaktirao je  dilera umetničkih dela koji je živeo u Firenci. On mu je u  pismima tvrdio da ima “Mona Lizu” i izjavio da je njegov motiv bio da vrati sliku u Da Vinčijevu domovinu. Nakon dalje komunikacije, kolekcionar i diler umetnika Alfredo Geri je ubedio Leonarda da donese sliku u Firencu, uz obećanje da će dobiti 500.000 lira. Nakon sastanka u jednom hotelu i utvrđivanja autentičnosti dela, policija je ubrzo vratila sliku u Luvr i otkrila počinioca. Muškarac koji se predstavljao pod imenom Leonardo bio je moler Vinćenco Peruđa.
Vinćenco je odmah priveden i u pritvoru je ostao sve do suđenja, 4. juna 1914. kada je osuđen na samo godinu dana zatvora.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
1
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format