Koalicija ‘Dosta! Evropski put’ traži pravdu u Strazburu


Koalicija „Dosta! Evropski put“ ocenila je danas da je presuda Višeg suda u Beogradu, kojom je ustanovljeno da prigovor Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) može da podnese samo podnosilac izborne liste, „politički motivisana“, zbog čega će „pravdu potražiti pred sudom u Strazburu“.

Koalicija je u saopštenju navela da je prigovor, a kasnije i žalbu, podneo Mirko Bajić koji je prema koalicionom sporazumu bio ovlašćeno lice za podnošenje izborne liste GIK-u.

„Kako bi Viši sud izbegao odlučivanje o pravu i diskriminaciji, našao je da Mirko Bajić nije Mirko Bajić i da se ta dva lica razlikuju iako je koalicionim sporazumom regulisano i to pitanje. Mirko Bajić jeste fizičko lice i podnosilac prigovora i ovlašćeno lice. Na ovaj način sud je izbegao odlučivanje o pogrešnoj primeni prava od strane Gradske izborne komisije, bežeći od odgovornosti“, dodaje se u saopštenju.

Ta koalicija je ocenila da je žalbom koju su podneli „dokazana diskriminacija i selektivna primena prava“, navodeći da je „Dosta! Evropski put“ trebalo da bude proglašena kao manjinska, na isti način na koji je proglašena i lista Ruske stranke.

„Na ovaj način i ovakvim postupanjem Višeg Suda i Gradske izborne komisije legitimitet izbora je doveden u pitanje. Koalicija ‘Dosta! Evropski put’ se neće povući, i pravdu će potražiti pred sudom u Strazburu, jer smatramo da su činjenice i okolnosti na našoj strani“, navodi se u saopštenju.

Dodali su i da je koalicija danas predala žalbu Upravnom sudu na rešenje Republičke izborne komisije (RIK).

„Koristimo priliku da istaknemo da nismo ničiji trojanski konj, da smo na izbore hteli izaći u skladu sa pravnim sistemom Srbije i da smo u tome onemogućeni, jer pojedinci nisu spremi da se suoče sa pravnim argumentima… O svom daljem političkom delovanju i nastupanju, kao i o eventualnoj podršci nekome od lista koje su proglašene za izbore za odbornike Skupštine grada Beograda, ‘Dosta! Evropski put’ će blagovremeno obavestiti javnost“, piše u saopštenju.

(Beta)


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format