Profesor Saša Petrović kroz još jedan polumaraton približio Paraćin i Pulu


Juče je u Puli, u Istri održan  Međunarodni polumaraton na kome je učestvovao profesor Saša Petrović iz Paraćina.

“Polumaraton je trčalo oko 1.500 takmičara iz 28 zemalja. Bilo je najviše Hrvata, a bilo je i Italijana, Nemaca, Kineza, Slovenaca.” kaže profesor Petrović koji  je trku uspešno završio i ocenjuje je kao veoma dobru za trčanje jer ima ravnicu, kao i blage uspone i padove.

Osim same trke Saša Petrović je obišao i Zajednicu Srba u Puli posetom Srpskom kulturnom centru u Istri. Tamo su mu domaćini bili Milan Rašula direktor kulturnog centra i Miloš Bajić predsednik zajednice Srba. Tom prilikom je organizovano i veče fotografije.

“U Istri živi preko 9.000 Srba i srpska  zajednica je veoma aktivna i svoju osnovnu misiju očuvanje srpske kulturne autonomije ostvaruje kroz organizacije koje su prisutne u svim većim gradovima Pula, Rovinj, Poreč, Umag, Labin, Buje, Vodnjan.
U Puli od 2014 godine deluje Srpski kulturni centar SKUC koji je svojim bogatim i sadržajnim programima prepoznat i u Matičnoj državi. U Puli se zadnjih 4 godine provodi škola pravoslavne veronauke sa 40-tak polaznika,  koja je ušla kao izabrani predmet u redovno ocenjivanje. Školu vodi protojerej Goran Petković koji kao paroh vodi pravoslavnu opstanu Pulsko- Perojsku.  Puli je pravoslavni hram Sv. Nikolaja a u Pefoju Sv. Spiridona, .koji okuplja brojne vernike pravoslavne Srbe, Crnogorce, Makedonce, Ruse i Ukrajince.” kaže Petrović i dodaje:

“Vođeni su razgovori o našoj opštini Paraćin sa Srbima u Puli, eventualnoj saradnji, posetama, konekcijama, promocijama knjiga, izložbama, razmeni učenika, gde dobra volja i interesovanje postoji. Domaćinima sam uručio prigodne i autentične poklone iz naše opštine, magnetići, bedževi, turistički vodiči, blokčići, hemijske, razglednice, mape, domaći med Nebojše Ponjavića, domaću rakiju i liker Bojana Jovanovića. isti paket sam poklonio i organizatoru trke gospodinu Robertu Franjkoviću.” zaključuje Saša Petrović.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format