Decenijama devastirani objekti kulture dobijaju novi sjaj


Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković održala je danas sastanak sa 33 gradonačelnika i predsednika opština u Srbiji, koji su ove godine dobili sredstva Ministarstva kulture za izgradnju, obnovu i adaptaciju kulturnih centara i drugih objekata kulture na konkursu „Gradovi u fokusu 2023“. Među prisutnima je bio i predsednik opštine Paraćin, Vladimir Milićević.

Za konkurs „Gradovi u fokusu” opredeljeno je 350 miliona dinara, kao što je to bio slučaj i prethodne dve godine, što je omogućilo da se u ovom periodu do sada obnovi 78 objekata, a u ovoj godini i nova 33 objekta će dobiti nov i moderan izgled.

Gojković je naglasila da su gradovi i opštine pokazali veliku zainteresovanost i ove godine da uz podršku Ministarstva rade na obnovi infrastrukture u kulturi, čime se stvara ambijent za kvalitetnije uslove rada mnogih domova kulture, muzeja, arhiva, biblioteka i drugih ustanova kulture širom Srbije i pozvala ih da u što kraćem roku krenu u realizaciju podržanih projekata.

Gojković je ukazala da su na ovaj način, u najvećem broju slučajeva decenijama devastirani objekti, u poslednjih nekoliko godina dobili novi sjaj i mogućnost da se održavaju kulturni programi najrazličitijih formi, a građani nove i moderne prostore za kulturni sadržaj.

Putem konkursa „Gradovi u fokusu“, koji je prvi put pokrenut 2016. godine, u značajnoj meri obnovljena je infrastruktura u brojnim lokalnim samoupravama. Od 2016. godine podržano je 149 projekata – obnova i rekonstrukcija kulturnih centara, pozorišta, bioskopa, muzeja i galerija i ukupno je opredeljeno više od 1,5 milijarde dinara, od čega je samo u poslednje dve godine izdvojeno 700 miliona dinara za 78 projekata.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
1
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format