LIDER PRAVE SRBIJE PORUČUJE: IZAĐI NA REFERENDUM


Prava Srbija izdala je saopštenje za javnost u kom poziva građane Republike Srbije da masovno izađu na referendum. Tim povodom redakcija Portala035 uradila je intervju sa predsednikom Prave Srbije, Dušanom Markovićem.

Ovih dana aktuelna tema je referendum o promeni Ustava. Vi ste kao politička partija među prvima pozvali građane Srbije da izađu na referendum?

Pre svega na početku ovog intervjua želim da iskoristim priliku da svim građanima Republike Srbije čestitam Srpsku novu godinu i da im poželim mir, blagostanje i dobro zdravlje, a vama puno uspeha u daljem radu. Što se tiče referenduma o promeni Ustava naša politička partija imala je predsedništvo još 26. novembra 2021. godine i na toj sednici je donešena jednoglasna odluka da se građani Srbije pozovu na referendum na kome trebaju da se izjasne sa jasnim odgovorom koji glasi „NE“ promeni Ustava.

Šta je presudno uticalo na to da vaša odluka bude takva i da se građani na referendumu izjašnjavaju sa odgovorom NE?

Jedna od stvari zbog koje je donešena takva odluka na predsedništvu stranke je to što je vlast pre nešto više od mesec dana izmenila zakon o referendumu koji je u velikoj meri bio netransparentan i tokom njega u raspravu nije bila uključena stručna, a kamoli šira javnost. Ovakvim suludim zakonom došli smo do toga da najviši pravni akt Ustav u praksi može da se menja ako na primer na referendumu izađu samo tri glasača, a od njih trojice, dvojica glasaju „za“. Ovakvim sramnim činom dolazimo do toga da Ustav može da izglasa ubedljiva manjina građana upisanih u birački spisak.

Predstavnici vlasti promenu Ustava vrše kako to oni kažu u skladu sa zakonima Evropske unije i da je to neophodno zbog daljeg procesa evropskih integracija. Kako vi vidite to?

Objašnjenje naših vlastodržaca da je ključni razlog za promenu Ustava pritisak Evropske unije zbog kako oni to vole da kažu daljeg nastavka evrointegracija, kod mene lično budi veliku bojazan i sumnju da u veoma kratkom vremenskom periodu mi možemo doći do toga da se mogu menjati i drugi delovi Ustava zbog novih pritisaka i uslovljavanja što se posebno odnosi na pitanje statusa Kosova i Metohije u državno – pravnom poretku Republike Srbije.

Mnogi pravnici tvrde da su ova rešenja jako dobra za pravosuđe i da bi se time unapredio i rešio problem pravosudnog sistema. Kako vi to vidite?

Rešenja koja su dali izuzetno su štetna, a jedno od njih je da u slučaju nepostojanja kvalifikovane skupštinske većine članove Visokog saveta sudstva, Visokog saveta tužioca i Vrhovnog tužioca bira petočlana komisija koju sačinjavaju predsednik Narodne skupštine, predsednik Ustavnog suda, predsednik Vrhovnog suda Srbije, Vrhovni javni tužilac Srbije i Zaštitnik građana. Pored ovog rešenja koje je ponuđeno ono što ostaje kao enigma, kome će i kako ove pravosudne institucije odgovarati i kako će njihov rad biti kontrolisan. Mislim da su razlozi koje sam vam naveo sada i u predhodnim pitanjima dovoljni da se 16. januara na referendumu zaokruži „NE“.

Koja je vaša poslednja poruka biračima uoči referenduma?

Moja poslednja poruka i apel građanima Republike Srbije je da masovno izađu na referendum i da glasaju protiv predloženih promena Ustava, zaokruživanjem ponuđenog odgovora „NE“.


What's Your Reaction?

hate hate
1
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
3
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format