REGION: Dajković ruši Đukanovića u Podgorici?


Za Portal035 piše: Aleksandar Racić

Prošla godina bila je jako turbulentna kako na političkom tako i na društvenom planu Crne Gore. Godina je krenula sa masovnim i nezapamćenim litijama koje su dovele do pobede opozcije nad tridesetogodišnjim režimom Mila Đukanovića.

Vlada Zdravka Krivokapića i nakon nešto manje od godinu dana rada još uvek ima velike pritiske od strane DPS-ovih funkcionera koji su još uvek u strukturama vlasti, ali i od još uvek aktuelnog predsednika Crne Gore, Mila Đukanovića. Pritisak na Vladu vrši se po starom dobrom receptu represijom nad većinskim srpskim stanovništvom koje je zapravo donelo pobedu na izborima prošle godine. Pored ogromnih pritisaka koalicija okupljena oko srpskih stranaka na velikom testu od pre mesec dana u Nikšiću i Herceg Novom pokazala je totalnu dominaciju, ali i volju naroda za suštinske promene u Crnoj Gori.

Međutim glavna bitka protiv DPS-a vodiće se početkom sledeće godine na izborima za gradonačelnika glavnog grada Podgorice. Izbori u Podgorici mogli bi biti početak kraja Demokratske partije socijalista i velika prilika da Crna Gora dobije moderno demokratsko društvo, a Srbi svoj mir.

Iako su ovi odlučujući izbori tek sledeće godine crnogorski i regionalni portali već uveliko govore o kandidatima za gradonačelnika Podgorice. Jedan od kandidata koji se ovih dana pominje u medijima je Vladislav Dajković. Ovaj mladi aktivista protiv režima Mila Đukanovića bio je više puta hapšen i maltretiran zbog svojih stavova o srpskom pitanju kao i o ukazivanju na društvene i socijalne probleme, ali je široj javnosti postao poznat onog trenutka kada su u Crnoj Gori počele litije. Od prvog dana bio je na ulici sa narodom i na svojim društvenim mrežama prenosio je ovu narodnu borbu u svet. Za nešto manje od godinu dana postao je popularan širom Crne Gore i trenutno se smatra za najpopularnijeg mladog političara u regionu. Dajkovićeva harizma i borba dala je regionu jedan novi talas politike na čijim krilima je i njegov dobar prijatelj Draško Stanivuković ostvario ubedljivu pobedu u Banjaluci i postao gradonačelnik. Iako ne pripada nijednoj političkoj partiji, pokretu i iza sebe nema ni nevladinu organizaciju, Dajković je neko ko u narodu uživa ogromnu popularnost i poverenje. Na parlamentarnim izborima svoje prijatelje i pristalice pozvao je da podrže koaliciju “Za budućnost Crne Gore”, a isto je učinio i na izborima u Nikšiću i Herceg Novom, dok za uzvrat verovali ili ne ovaj momak nije tražio ništa. Pre par dana na pitanje novinara da li će se kandidovati za gradonačelnika Podgorice odgovorio je da je spreman da preuzme tu odgovornost, ali da to neće učiniti ukoliko opozcija bude imala boljeg kandidata kog bi i on podržao. Svojim postupcima pokazao je i dokazao da mu lični interes nije bitan, već da je bitan sveopšti cilj oslobođenja Crne Gore od višedecenijske diktature Mila Đukanovića.

Kao neko ko dugo i studiozno prati aktivnosti ovog mladog čoveka, mogu slobodno da kažem da davno Srbija nije imala ovakvog Crnogorca, niti Crna Gora ovakvog Srbina. Njegova kandidatura za gradonačelnika Podgorice značila bi zaista mnogo ne samo Crnoj Gori već i čitavom regionu.

Kako osoba koja za prijatelje ima Muslimane, Bošnjake, Albance, Crnogorce i Srbe on odlično rzume ideju multikulturalizama i upravo ga to i kandiduje ne samo za ovu već i za mnogo veću funkciju. Za nas Srbe njegov izbor značio bi mnogo, jer upravo jedan takav čovek sa čvrstim stavovima, ali i idejom multikulturalizama mogao bi da ima bitnu ulogu za pomirenje naroda koga su zavadili upravo oni koji su na tim podelama vladali do danas. Jedino što mu ti ekstremni branioci DPS-a zameraju je to što se izjašnjava kao Srbin, međutim njemu to nijedan Crnogorac ne može zameriti jer se on izjašnjava isto onako kao i Njegoš, a dolazi i iz porodice koja je Crnoj Gori dala mitropolita onda kada je državi i narodu bilo najteže.

Sa ovakvim predispozicijama lideri Demokratskog fronta ne trebaju da imaju dilemu oko svog kandidata za gradonačelnika Podgorice, jer je upravo Vladislav Dajković budućnost Podgorice, ali i čitave Crne Gore.

Autor: Aleksandar Rale RACIĆ


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
2
fail
fun fun
2
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
18
love
lol lol
4
lol
omg omg
0
omg
win win
2
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format