U PARAĆINU OTVORENA PRVA LIGA CENTRALNE SRBIJE U ŠAHU


Na bazenima “Prestiž” u Paraćinu juče je počela Prva liga Centralne Srbije u šahu za 2023. godinu. U prelepom ambijentu, dostojnog i takmičenja najvišeg nivoa, 12 klubova takmičiće se do 8. oktobra za pobednički pehar i ulazak u Prvu ligu Srbije. Iz lige ispada najslabije plasirana ekipa.

Ceremoniju svečanog otvaranja vodio je Milivoje Milivojević, sekretar ŠS Centralne Srbije. Najpre je Saša Jevtić, predsednik Skupštine ŠSCS pozdravio sve prisutune, a naročito Bojana Veljkovića, člana Opštinskog Veća opštine Paraćin, Lidiju Vučković, predsednika ŠSCS i Andriju Jorgića, predsednika ŠS Beograda, čestog gosta na šahovskim takmičenjima u Paraćinu.


U ime lokalne samouprave i predsednika opštine Vladimira Milićevića, uz birane reči i najlepše želje svim takmičarima, ligu je proglasio otvorenom Bojan Veljković, član Opštinskog Veća opštine Paraćin.
Lidija Vučković i Bojan Veljković su simbolično povukli prvi potez u partiji između IM Nikole Radovanovića i GM Branka Damljanovića, legende srpskog šaha.

Derbi kola odigrao se između ŠK Mladost iz Lučana i domaćina OŠK Paraćin. Ekipa Mladosti je prvi favorit po rejtingu, a Paraćinci četvrti i obistinila su se očekivanja da će ovaj meč doneti i najviše uzbuđenja i neizvesnosti.
Igrači OŠK Paraćin su odlično počeli meč. WIM Sofija Pogorelski je remizirala protiv iskusnog IM Boroljuba Zlatanovića nakon obostranog ponavljanja poteza, dok je IM Umut Atakisi savladao GM Dragoljuba Jaćimovića. U tom momentu na prvoj tabli je naš velemajstor Daniel Fernandez već izašao iz velikih problema koje je imao u poziciji, na drugoj i petoj tabli smo imali materijalnu prednost, dok je jedino na šestoj tabli postojala opasnost da zapadnemo u poteškoće. S obzirom na trenutno vođstvo od 1,5:0,5 očekivala se pobeda u velikom derbiju. Međutim, odjednom je sve krenulo po zlu.
Na 2. tabli naš IM Vuk Đorđević, protiv mladog igrača iz Turske, njemu nesvojstveno, pravi taktički previd nakon koga mu se pozicija raspada i Mladost dolazi do izjednačenja.
Nedugo zatim na šestoj FM Sergej Pogorelski gubi protiv IM Mladena Rajkovića i Mladost preuzima vođstvo od 2,5:1,5. I tada se očekivalo da OŠK Paraćin neće izgubiti meč, a postojala je i nada za pobedu jer smo u obe preostale partije imali realne šanse da igramo na pobedu.
Međutim, na prvoj tabli kada je već rešio sve probleme i prešao u završnicu sa pešakom više, GM Daniel Fernandez ne pronalazi put ka pobedi i partija se završava remijem.

Tada se pozicija na 5. tabli već dosta uprostila i prednost pešaka više mladom Aleksandru Radojičiću protiv iskusnog IM Ivana Šarenca nije donela ništa više od remija.

U meču punom neizvesnosti i preokreta, prvi favorit po rejtingu, ŠK Mladost iz Lučana, slavio je rezultatom 3,5:2,5.
U nedelju, 1. oktobra, na programu je duplo kolo. U prepodnevnom terminu od 9:00, OŠK Paraćin igra protiv drugog favorita po rejtingu, ŠK Sloga iz Kraljeva, dok je od 16:00 protivnik Krupanjski ŠK.

TEKST/FOTO: Saša Jevtić


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format