Na Avali održano prvo takmičenje u ROGEJNINGU ekipa JAVORKA najbolja u Srbiji u mešovitoj kategoriji


Na promotivnom takmičenju u Rogejningu, koje je održano na Avali 16. septembra, ekipa PK Javorak iz Paraćina u sastavu Saša Milošević i Ivana Maksimović osvojila je 1. mesto u mešovitoj kategoriji.

Promotivno rogejning takmičenje održano je pod pokroviteljstvom Planinarskog Saveza Srbije (PSS), u tehničkoj organizaciji PD Avala iz Beograda, a kao poverenik za organizaciju takmičenja izabran je gospodin Dragan Nikolić, član PSK Čelik iz Smedereva. Učešće su uzele 22 ekipe iz raznih klubova i planinarskih društava, podeljene u tri takmičarske kategorije: muška, ženska i mešovita.
Rogejning je orijentacioni sport koji uključuje izdržljivost, planiranje rute i navigaciju izmedju kontrolnih tačaka koristeći različite tipove mapa. Prvenstvena takmičenja u ovoj disciplini traju 24 sata, ali postoje takmičenja od 12, 8, 6 sati i kraće varijante. Za razliku od planinarske orijentacije i orijentiringa, koji su zastupljeni kod nas u Srbiji, i zahtevaju pored dobre orijentacije i brzinu, rogejning veći akcenat stavlja na samu orijentaciju i sposobnost dobrog planiranja dok se ekipe kreću svojim prirodnim tempom. Timovi su sastavljeni od 2 do 5 članova i svi počinju i završavaju u isto vreme, kreću se uz pomoć karte i kompasa i sami biraju koje će kontrolne punktove posetiti i kojim redosledom.
„Rogejning je nastao u Australiji i kao takav je prihvaćen u svetu, tako da se od 1992. godine održavaju svetska prvenstva u rogejningu. Uslov za prijem u Medjunarodnu Rogejning Federaciju (IRF) je organizacija jednog takmičenja godišnje u trajanju od 24 sata. Pošto je ovo prvo rogejning takmičenje koje se održava u Srbiji, krenulo se od najkraće varijante takmičenja u trajanju od 2 sata. Iskreno se nadamo da će PSS do kraja iduće godine uspeti da organizuje šampionsko takmičenje i uspeti da udje u IRF“,
kaže za naš portal Ivana Maksimović, kapiten planinarske orijentacije u „Javorku“ i dodaje:
„Želim da naglasim da velike zasluge za organizaciju ovog takmičenja pripadaju gospodinu Draganu Nikoliću iz „Čelika“, koji iza sebe ima 50 godina iskustva u orijentaciji i koji je mnogo doprineo na polju orijentacionih sportova u Srbiji, kako orijentiringa, tako i planinarske orijentacije. Verujem da će ovo što smo započeli u subotu, 16. septembra, na Avali, uroditi plodom i da će se sav taj trud isplatiti. Srbija ima jako dobre orijentirce, a rogejning im daje još jednu šansu da se promovišu na svetskom nivou.“

Druga ekipa Javorka u sastavu Saša Dulović i Angelina Stefanović je zauzela drugo mesto u mešovitoj kategoriji. Maksimovićeva na ovo dodaje:
„Drago mi je da su se obe ekipe Javorka upisale na prvom rogejning takmičenju koje je održano u našoj zemlji i što će na prvoj stranici istorije rogejninga u Srbiji, izmedju ostalih, stajati i ime našeg kluba.“
Za najbrže timove, rogejning zahteva prvoklasnu orijentaciju u bilo koje doba dana, uz trajnu fizičku i mentalnu izdržljivost. Medjutim, za planinare koji nisu zainteresovani za brzinu ovaj sport pruža mogućnost da provedu dan u prirodi i u prijatnom društvu uz sve izazove orijentacije na terenu. Odatle potiče i velika popularnost ove discipline, jer je naglasak na učešću, a ne samo na takmičenju.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format