MILIĆEVIĆ se sastao sa grčkim mitropolitom NIKIFOROSOM


Predsednik opštine Paraćin, Vladimir Milićević u prisustvu poverenika manastira Hilandar Miloša Stojkovića, se sastao sa mitropolitom Grčke pravoslavne crkve  Nikiforosom u manastiru Vlatadon u Solunu.

Mitropolit Nikiforos je u srdačnom razgoru sa Miličevićem rekao da je manastir Vladaton centar duhovnosti u ovom delu Grčke i da je prijatelj episkopa braničevskog Ignatija, i rado se odazvao pozivu da poseti opštinu Paraćin.

Na sastanku su razmatrane humanitarne i kulturne aktivnosti koje bi trebalo da se sprovedu nakon što mitropolit Nikiforos poseti Paraćin do kraja ove godine.

Manastir Vlatadon (grč. Μονη Βλαταδων) je pravoslavni manastir Carigradske patrijaršije, koji se nalazi u blizini starih gradskih zidina u Solunu. 1988. godine uključen je u listu svetske kulturne baštine UNESKO.

Osnivači manastira su bili braća Dorotej i Marko Vlatadi, učenici svetog Grigorija Palame. Posvećen je Preobraženju, što se povezuje sa teološkom teorijom o nestvorenoj svetlosti Preobraženja svetog Grigorija.

Manastriski hram je građen u periodu od 1351.-1354. godine. Značajnu podršku za izgradnju hrama pružila je carica Ana Savojska, koja se doselila u Solun posle smrti muža, Andronika III Paleologa.

Pre sastanka sa mitropolitom Nikiforisom, predsednik opštine Paraćin je sa državnim delegacijama Srbije, Grčke i Republike Srpske prisustvovao sahrani čuvara srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu Đorđa Mihailovića.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format