Letnji muzički festivali 2023. u zemljama u okruženju – piše: Slobodan Kotlajić Buzda



Leto gospodnje 2023. je zaista čudno. Ne pamtim lično neko aktuelnije leto po pitanju nastupa svih najboljih mogućih svetskih izvođača po binama širom Evrope. Iako je trenutno ekonomska kriza prouzrokovana ratom u Ukrajini i cenama apsolutno svega koje su otišle u nebesa, sa kolektivnom paranojom zbog nesigurnosti življenja među narodima i državama širom Evrope, ali stvarno su nejasne mnoge stvari…Jesu cene ulaznica na svim muzičkim festivalima po Evropi porasle, ali oni su u većini slučajeva rasprodati, bez obzira na visinu cene ulaznica i veličinu festivala…Porasla je u međuvremenu i cena goriva, putarine, smeštaja baš svuda, ali nekako..ako vam adrenalin radi maksimalno kad gledate omiljeni bend uživo i smatrate da samo tako možete govoriti na pravi način o njemu, govorimo apsolutno istim jezikom ceo život, jer to je ritualno primanje religije, pa makar koristili i deo porodičnog odmora u te svrhe. Predstavljamo vam trenutno samo neke od najboljih muz.festivala u Sloveniji, Austriji i Češkoj.

U ovom tekstu nećemo klasično pisati po datumima održavanja, već po blizini zemalja gde se održavaju, i ovo je samo delić kompletnih ponuda muzičkih festivala iz okruženja, možda onaj i najskromniji.
Vrelo leto 2023 će biti na samom vrhuncu kada će, danas već čuveni Punk Rock Holiday u Tolminu, u Sloveniji i ovogodišnje 2.3 izdanje biti domaćini od 8. do 11. 8. 2023., kada će se na ušću Soče u Tolminku, u taj istinski raj na zemlji, ponovo sjatiti masa ljudi iz Evrope i celog sveta. “Najbolji mini punk festival u Evropi” je odavno rasprodat, i to nije prvi put, ali je još nešto malo kompleta karata ostalo kod tzv. beach stage bendova.

Ove godine, uz ponovo poseban šmek sviraju Dropkick Murphys, Frank Turner & Sleeping Souls, The Toy Dolls, Satanic Surfers, Agnostic Front, Scream, Booze & Glory, Diesel Boy, Buster Shuffle, Versus The World, uz ranije već najavljene Pennywise, koji su već više puta, a poslednji put 2019. god ovde imali epski nastup, kada je pola publike završilo na bini i kada je došlo do pucanja iste, ali i Me First And Gimme Gimmies, Pulley, Authority Zero, H20, Bad Cop/Bad Cop i još mnogi drugi izvođači. Jedan od retkih stage diving at own risk – na otvorenom festival u Evropi, za koji vam ne treba posebna preporuka. Bila je očekivana prošlogodišnja vest u muzičko festivalskim krugovima koji prate žešči zvuk da će festival Metaldays usled širenja saobraćajne infrastrukture opštine Tolmin u Sloveniji i nemogućnosti dobijanja bezbedonosnih garancija za svoje posetioce promeniti svoju adresu, što se u ovoj 2023. godini i desilo. Nakon višegodišnjih dilema izabrano je Velenje za novu adresu Metaldays festivala. Nastao na ruševinama Metal Camp festivala koji je egzistirao od 2004. do 2012, ovaj festival je nastavio utabanim stazama u susret svim dugokosim ljubiteljima žešćeg zvuka širom Evrope i sveta. Metaldays 2023, ne samo zbog svih okolnosti koji su mu prethodile, nego i zbog samog izbora bendova čini se jači nego ikad, jer će po prvi put u Velenju, u Sloveniji, počev od 30.7., pa do 5.8.2023. nastupiti: Anthrax, Kreator, In Flames, Helloween, Sacred Reich, Belphegor, Abbath, Obituary, Biohazard, Cro-mags, Terror, Napalm Death, Killswitch Engage, Paradise Lost, At The Gates, Bullet For My Valentine i još 130 bendova. Početkom juna se održava 5. put Sbam Fest u Lincu, u Austriji, i o samom festivalu se sve više priča u superlativu, a 2, 3. i 4. juna Linc postaje svetska prestonica punkrocka jer festival donosi fascinantnu plejadu bendova u smislu najbolje od najboljih, gde je pravi uvod 2.6. kada nas očekuje kao poseban, odvojeni događaj od samog festivala, a zapravo kao prava uvertira, koncert zagrevanja, legendarni Nofx sa specijalnim gostima, koji su u program svoje oproštajne turneje 40 godina, 40 koncerata i 40 pesama, sa puno dobrih razloga, pored dvostrukih rasprodatih koncerata 19. i 20. maja u Barseloni, u Španiji, 26. maja u Lidsu i 27. maja u Hatfieldu u Engleskoj, stavili i Linc u Austriji na svoj raspored za svoju poslednju evropsku turneju.
Flogging Molly će biti headlineri prve večeri Sbam festa 5, odnosno 3. juna, gde će nastupiti zajedno sa Antiflag, Less Than Jake, Turbobier, Zebrahead, Venerea, The Von Tramps, Cf 98, Stand Atlantic, Sincere Egineer, Mobina Galore i drugi, a svemoćni i dugoočekivani Rancid koji su u Austriji, poslednji put viđeni u Beču pre 12 godina će biti headlineri 2. večeri, odnosno 4. juna, i nastupiti zajedno sa Frank Turner & Sleeping Souls, Hot Water Music, Enter Shikari, Menzingers, Bowling for Soup, Mod Sun, The Venomous Pinks, The Rumperts, Destroy Boys…

I konačno, i Češka ima svoje adute i jedan od najboljih letnjih muzičkih festivala – ska punk, reggae, hardcore, rockabilly, indie rock žanrovske orijentacije. Ove godine će se 17. put u Taboru, gradiću udaljenom 90 km južno od Praga,, u neposrednoj blizini Čeških Buđovica, na njihovom Aerodromu održati Mighty Sounds 17, i to sa impozantnom playlistom bendova koje predvode: Rancid, Dub FX, Enter Shikari, Hatebreed, The Interrupters, Black Flag, Frank Turner & The Sleeping Souls, Ignite, Moscow Death Brigade, Booze & Glory, Comeback Kid, Dog Eat Dog, Dwarves, Lionheart, Talco, Wolfbrigade, The Bronx, The Toasters, ukupno preko 120 izvođača na 4 live i 2 DJ stejdža u 3 festivalska dana, i to od 23.6.2023. -25.6.2023. Siguran sam da ljubiteljima ove vrste muzike neće biti problem da sve informacije vezane za nastup svojih omiljenih izvodjača, nadju na zvaničnim sajtovima ovih festivala. Ako je ovakva situacija sa tzv “malim i festivalima srednje veličine”, možete misliti kakav je slučaj sa plejlistama velikih evropskih, a tek Američkih festivala koji privlače više stotina hiljada posetilaca i to više dana, zaredom. Tu imate paradokse i kombinaciju stvarno najraznovrsnijih muzičkih žanrova, u cilju privlačenja što veće mase ljudi, ali tu cene ulaznica stvarno idu u nebesa. I naravno, nema ih više u prodaji. Jednostavno, urban zvuk je uvek za svaki struk, al ove 2023.godine posebno…


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format