Manastiru SVETA PETKA niko više nikad neće moći da uzme ni pedalj zemlje


Javnost je u poslednjih mesec dana uznemirila informacija da opština Paraćin hoće da uzme zemljište od manastira “Sveta Petka” u Izvoru. Danima se već smenjuju maliciozne objave po društvenim mrežama od nesavesnih pojedinaca, lažnih i neregistrovanih portala koji permanentno neistinama i poluimformacijama šire mržnju, i kojii su čak u svoje čisto političke akcije želeli da uvuku i sestrinstvo ovog manastira na čelu sa Igumanijom Glikerijom.

Iz press službe opštine Paraćin poručuju da je stara vlast bila ta koja je želela da eksproprijacijom uzme zemljište od manastira i da to poveri privatnom investitoru kako bi napravio fabriku vode.
Jedan od zahteva za eksproprijaciju je 21. septembra 2016. godine podneo bivši direktor JP “Vodovod” Nebojša Simić koji je sada lider opozicionog pokreta “Svi za Paraćin”

Jedna od rasprava koja je bila javna u vezi eksproprijacije je takođe 2016. godine vođena u prostorijama opštine Paraćin, gde je opština Paraćin ostala pri zahtevu za eksproprijaciju.zanemarujući interese manastira. Na ovom sastanku su bili prisutni mati Glikerija, igumanija manastira “Sveta Petka” i pravni zastupnik manastira advokat Slobodan Dragutinović iz Paraćina. Sve se ovo dešavalo dok je odgovornost za grad imao dugogodišnji predsednik opštine Saša Paunović.

Dogovorom između predsednika opštine Paraćin Vladimira Milićevića i Vladike braničevskog Ignatija, uz blagoslov sestrinstva manastira “Sveta Petka” usaglašeno je da nijedan pedalj manastirske zemlje neće biti uzet, opština Paraćin je eksproprijacijom uzela zemlju od Republike i JP “Srbija šume” a manastir će opštini da ustupi prolaz u budućnosti, za sve radove vezane za vodovod i izvorište.

Iz opštine Paraćin su zgranuti količinom laži i neistina od ljudi koji su u prošlosti jedini želeli da uzmu zemljište od manastira, i koji su svesno plasirali dezinformacije kako bi uznemirili javnost. Iz pres službe opštine najavljuju i tiužbe protiv nesavesnih pojedinaca, koji se kako navode u jednoj objavi na društvenim mrežama lažno zalazu za manastir a odmah ispod toga najstrašnije vređaju Crkvu i Patrijarrha.

U narednim danima stručne službe opštine Paraćin, upoznaće javnost sa još dokumenata vezanim za ovu temu.

Saglasnost Vladike braničevskog Ignatija od 15. maja 2023.
Inicijativa za eksproprijaciju iz 2016. godine
Zapisnik sa javne rasprave iz 2016. godine, na sastanku su ispred manastira bili prisutni mati Glikerija, i pravni zastupnik manastira advokat Slobodan Dragutinović
Dokument iz 2017. godine

Na kraju vam navodimo dokumente gde je jedan izveštaj sa sastanaka i predlog Eparhije, dok je drugi gde opština prihvata da ne izvrši eksproprijaciju.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format