IZLOŽBA fotografija sa Titove sahrane, od 4. maja u paraćinskom muzeju


U Zavičajnom muzeju Paraćin u četvrtak  4. maja biće otvorena izložba fotografija “Državnička sahrana, sahrana jedne države”.

Autor izložbe je Imre Sabo, a Izložba je organizovana u saradnji sa Fotokino klubom Paraćin u okviru manifestacija “Muzeji za 10” i “Dani fotografije.

Otvaranje je u četvrtak od 19 časova u galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja Paraćin. Izložba će biti postavljena do 25. maja, a ulaz je besplatan.

Imre Sabó, rođen 1956. godine u SFR Jugoslaviji, bio je jedan od najpriznatijih jugoslovenskih foto-reportera svoje generacije. Moglo bi se reći da je bio samouk, iako nikada nije izostao ni sa jednog časa fotografije na Fakultetu dramskih umetnosti, ali uvek samo kao posmatrač. Sa dvadeset i tri godine počeo je da radi kao foto-reporter u Ilustrovanoj politici, a u trenutku kada je imao dvadeset i četiri godine, dogodila se Titova smrt, kao i to da ga Ilustrovana politika nije akreditovala kao reportera za taj događaj. Međutim, on je na sopstvenu inicijativu pokrio Titovu sahranu. Bez pristupa najboljim lokacijama i bez najbolje opreme na raspolaganju, uradio je veliki posao po kojem će kasnije biti prepoznat, a čiji deo je ovde izložen i objavljen u različitim publikacijama.

Sahrani Josipa Broza Tita, prisustvovali su zvaničnici 128 zemalja od 154, koje su tada činile Ujedinjene nacije, 4 kralja, 31 predsednik, šest prinčeva, 22 premijera, 47 ministara spoljnih poslova, i još mnoštvo zvaničnih delegacija, Kasnije je samo na sahrani pape Jovana Pavla II 2005. godine bilo više ljudi.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format