Saopštenje POKRETA ZA DEMOKRATSKU JAGODINU


Pokret za demokratsku Jagodinu pokrenuće na proleće društveno-političku inicijativu i debatu za promenu Zakona o Narodnoj skupštini Republike Srbije a sa prevashodnim ciljem smanjenja broja narodnih poslanika.

Kopredsednik ovog pokreta Aleksandar Grković iu saopštenju ističe
da Narodna skupština Republike Srbije broji u sazivu 250 narodnih poslanika koji u proseku prime oko 1000 evra naknada za svoj rad.

“Kada se tome dodaju naknade političkim organizacijama za participaciju u radu parlamenta i plate skupštinske administracije, lako je shvatiti da je ovaj dom ogroman trošak za poreske obveznike i brojčano i novčano neproporcionalan državi sa nepunih 7 miliona stanovnika koliko Srbija ima po zvaničnom popisu iz 2022.godine .Ovaj broj poslanika odredjen je zakonom još pred prve višestranačke izbore 1990.godine kada je Srbija imala sama gotovo 10 miliona stanovnika i nijedna vladajuća opcija ga nije želela ukinuti uskih stranačkih i interesa radi. Sada je red da ispred uskostranačkih interesa stavimo nacionalni.
Pokret za demokratsku Jagodinu pokrenuće izmene Zakona o Narodnoj skupštini Republike Srbije kojim će se broj narodnih poslanika smanjiti na 150 i gde će se naknada narodnih poslanika smanjiti na prosečnu platu u Republici Srbiji što je po zvaničnoj statistici nešto manje od 650 evra.
Na ovaj način Republika Srbija obezbedjuje značajne uštede novčanih sredstava, smanjuje političku nefunkcionalnost sada glomaznog skupštinskog aparata, modifikuje broj poslanika prema aktuelnom popisnom rezultatu stanovništva i obezbedjuje kvalitet u radu najvišeg zakonodavnog organa republike. Kako kaže Grković na današnjih 250 poslanika aktivno u punom kapacitetu je tek dvadesetak. Mnogi tu završe a da im i nije kvalitativno mesto, stranačkim i koalicionim dogovorima o namirenju interesa.” navodi se u saopštenju Pokreta za demokratsku Jagodinu.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format