Promocija knjige POMORSKI VOJVODA o Generalu Iliji Gojkoviću


Sinoć je ispred Doma kulture u Drenovcu održana promocija knjige o generalu Iliji Gojkoviću, “Pomorski vojvoda” autora Mladena Stevića, penzionisanog oficira i predsednika Udruženja vojnih penzionera u Paraćinu.Knjige je izašla uz finansijsku pomoć Opštine Paraćin a izdavači su biblioteka “Dr Vićentije Rakić” i UBOR Paraćin.

Prepun plato ispred Doma kulture u Drenovcu na sinoćnjoj promociji knjige o legendarnom generalu iz Velikog rata Iliji Gojkoviću dovoljno govori koliko se dugo čekalo da neko ovekoveči sudbinu jedinog srpskog generala koji je poginuo u Prvom svetskom ratu.

Profesor istorije Momčilo Milovanović je na promociji istakao da knjiga ima veliku dokumentarnu vrednost, kao i da su mnoge stvari iz života i profesiinalne karijere generala Gojkovića publikovane prvi put, što će koristiti mnogim istoričarima u budućnosti.

“Ilija Gijković tada mladić iz skromne porodice iz Drenovca se otisnuo u vojsku u vreme srpsko – turskih ratova, učesnik je čak šest oslobodilačkih ratova koje je Srbija vodila, i jedini je podoficir koji je svojim ratnim umećem i hrabrošću uspeo da dođe do čin generala.” rekao je istoričar Momčilo Milovanović.

Veliki broj ljudi na promociji knjige

Autor knjige Mladen Stević je rekao da je najvažniju bitka generala Gojkovića bila u Sredozemnom moru, nedaleko od Sicilije.

“Februara 1917. godine u blizini Sicilije brod je potopila nemačka podmornica i poslala čamce za spasavanje. General Gojković je bio među preživelima, ali je odbio poziv komandanta nemačke podmornice da se preda. Izvadio je pištolj i otvorio vatru na podmornicu. Nemci su nekoliko trenutaka zbunjeno posmatrali ovaj čin, a zatim uzvratili paljbom i usmrtili generala, koji je i sahranjen u vodama Sredozemnog mora.” naglasii je Stević i dodao:

“Pokrećem inicijativu da Osnovna škola u Sikirici sa izdvojenim odeljenjima u Drenovcu, Krežbincu, Busilovcu, Gornjem Vidovu i Rataru, treba da dobije ime po generalu Iliji Gojkoviću. Narodni heroj Branko Krsmanović je rođen u Donjoj Mutnici i ta škola već nosi njegovo ime, i ne vidim ni jedan razlog da se škola u Sikirici sa izdvojenim odeljenjima ne preimenuje, i dobije ime po slavnon srpskom generalu, Drenovčaninu Iliji Gojkoviću.” rekao je Mladen Stević pozdravljen gromoglasnim aplauzom od prisutne publike.

Recenziju knjige koju je napisao pukovnik Radovan Tačić, čitao je Zoran Pavlović, a KUD Spasovdanski vez iz Drenovca je dobio 50 knjiga, zbog promocije i čuvanje uspomene na generala Gojkovića.

Ilija Gojković rođen u Drenovcu kod Paraćina 21. jula1854. godine, jedini je srpski general koji je poginuo u Prvom svetskom ratu. Bio je komandant čuvene Moravske divizije prvog poziva, kojom je komandovao u bitkama na Ceru i Kolubari, a od 1915. godine je bio komandant Timočke vojske, koja je uspešno branila granice Srbije od napada 1. bugarske armije, a istakla se u borbama kod Kačanika. Nakon povlačenja, zbog bolesti prebačen je na lečenje u Francusku odakle se vratio 1917. godine, kada je i poginuo u vodama Sredozemnog mora.

Autor knjige i gosti na promociji sa porodicom generala Ilije Gojkovića ispred njegove rodne kuće

What's Your Reaction?

hate hate
1
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format