OBELEŽEN DAN OPŠTINE SVILAJNAC


Dan opštine Svilajnac juče je obeležen svečanošću koja je ove godine bila posvećena Milosavu Zdravkoviću Resavcu, resavskom vojvodi, graditelju, diplomati i ktitoru.

Na dan 29. juna 1866. godine, knez Mihailo Obrenović proglasio je Svilajnac varošicom. Put od sela sa tridesetak kuća do lepe i značajne varošice na Carskom drumu, Svilajnac će preći zahvaljujući Milosavu Zdravkoviću Resavcu, čiji je spomenik na Trgu heroja u Svilajncu juče svečano otkriven.

Već tradicionalno, na svečanoj akademiji Opština Svilajnac nagradila je najbolje učenike svojih škola i to sa po 60.000 dinara đake generacija i sa po 30.000 dinara osvajače nekog od prva tri mesta na republičkim takmičenjima.

Ovogodišnji đaci generacije su: Veljko Milojević iz OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” Svilajnac, Jovana Ljubisavljević iz OŠ “Branko Radičević” Sedlare, Aco Nedović iz OŠ “Vožd Karađorđe” Kušiljevo, Nikola Velisavljević iz OŠ “Stevan Sinđelić” Vojska, Selena Grkić iz Srednje škole “Svilajnac” i Milica Dević iz Poljoprivredno-veterinarske škole sa Domom učenika “Svilajnac”.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović uručio je i zahvalnice zaslužnim građanima i partnerima opštine.
Zahvalnice su dobili ministar Nenad Popović i Njegovo Preosveštenstvo Episkop braničevski gospodin Ignjatije, Miloš Jevtić, pčelar iz Lukovice, Dragoljub Dončić, protojerej stavrofor u penziji, kompanija Serbial doo iz Sedlara i EU PRO program.

U svečanom programu su učestvovali hor “Odjek” i mešoviti orkestar profesora Muzičke škole “Stevan Mokranjac” iz Požarevca, kao i članovi Kulturno-umetničkih društava “Sinđelić” iz Svilajnca, “Dimitrije Katić” iz Crkvenca, “Kušiljevo” iz Kušiljeva i “Stevan Sinđelić” iz Vojske.

Ceremoniju otkrivanja spomenika Milosavu Zdravkoviću Resavcu upotpunile su violinistkinje Stojanka Pešić i Ema Lungić, kao i veliki vatromet.

Spomenik je podignut u čast Milosava Zdravkovića Resavca, čoveka koji je postavio temelje modernog Svilajnca i predstavlja simbol sjajnog doba naše istorije.
Milosav Zdravković Resavac rođen je 1787. godine u selu Lomnici.
Učesnik je Prvog i Drugog srpskog ustanka, a posle pogibije Stevana Sinđelića 1809. godine, Karađorđe ga postavlja za resavskog vojvodu.
Knez Miloš Obrenović ga 1815. godine proglašva za oberkneza Ćuprijske nahije, sa sedištem u Svilajncu.
Osim državnih poslova, od 1818. godine počinje da se bavi podizanjem i uređenjem Svilajnca. Neprevaziđenim u istoriji grada čini ga osnivanje osnovne škole 1818. godine, dovođenje učitelja, nabavka knjiga, osnivanje Magistrata…

Zaslužan je za razvoj trgovine i zanatstva, kao i za podizanje crkve u Svilajncu 1827. godine. Kaldrmisao je glavne svilajnačke ulice, a 1832. godine otvorio i državnu bolnicu – špitalj.
Pukovnik je postao 1836, član Sovjeta 1839. i ministar unutrašnjih poslova 1847. godine. Turski sultan Abdul-medžid odlikovao ga je 1840. godine visokim naslednim ordenom „medžidijom“.

Nakon penzionisanja 1852. godine, Milosav Zdravković se iz Beograda vraća u Svilajnac, gde je i preminuo 22. jula 1854. godine. Sahranjen je u porti crkve u Svilajncu.

Spomenik je rad akademskog vajara Zorana Ivanovića.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format