OPOZICIONA DESNICA IMALA VIŠE GLASOVA NA IZBORIMA OD GRAĐANSKOG BLOKA U PARAĆINU


Iako se nosioci bivše vlasti u Paraćinu preganjaju oko izbornih rezultata, gde jedni tvrde da su rezultati koalicije “Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije” (Demokratska stranka – Lutovac, Stranka slobode i pravde – Đilas, Narodna stranka – Jeremić, Pokret slobodnih građana – Grbović) uspeh, dok drugi optužuju svoje dojučerašnje kolege za izborni debakl i traže ostavke, niko ne pominje činjenicu da je građanski korpus u Paraćinu posle ovih izbora postao potpuno irelevantan činioc političkog života, i da su opozicione stranke desnice zbirno imale više glasova od njih.

Opozicioni desni korpus koji su na ovim izborima predstavljali POKS- Dveri, Koalicija NADA, Suverenisti, Srpska radikalna stranka i Zavetnici su zbirno imale nešto preko 13% ili 3.214 glasova, dok su koalicija oko Marinike Tepić, MORAMO, i lista”Ajmo ljudi” imale 2.906 glasova ili 11,86%.

Ako se u ovu analizu ubaci rezultat liste “Ivica Dačić – premijer” koja je u Paraćinu bila najveće iznenađenje i posle naprednjaka imala najveći broj glasova,dolazi se do poražavajuće činjenice, da je građanski blok, pokretač ideja u svim civilizovanim društvima u Paraćinu na izdisaju. Zašto je tako pitali smo sagovornike Portala035.

NEMANJA RADOMIROVIĆ

Lider lokalnog POKS-a Nemanja Radomirović je za Portal035 izjavio da su rezultati proteklih parlamentarnih izbora na teritoriji opštine Paraćin pokazali jednu novu politicku realnost, koja se sastoji iz dva fragmenta:

“Prvi je pomeranje opozicionog fokusa sa liberalno-građanske na patriotsko – konzervativnu opciju, koja postaje glavni opozicioni faktor. Doduše,ovo je i zbog toga jer su građani prepoznali vinovnike bivše vlasti kako stoje iza liberalnog dela opozicije u Paraćinu,što joj je drastično smanjilo šanse.
Druga, zabrinjavajuca je ogromna podrška jednoj stranci, mislim naravno na SNS, jer se sa policentričnosti tačka moći pomera u pravcu monocentričnosti, što nikada nije dobro za demokratiju i stanje ljudskih prava.Sa stanovišta desnice, naročito je zabrinjavajući rezultat Socijalističke partije koja baštini nasleđe nekadašnje KPJ, po zlu poznate među srpskim domaćinima Paraćina i Srbije.” zaključuje lider Patriotskog bloka u Paraćinu, Nemanja Radomirović.

BRANISLAV STOJANOVIĆ

Branislav Stojanović, nosilac liste SPS na lokalnim izborima, za Portal035 kaže da su rezultati Ujedinjene opozicije oličene u predstavnicima bivše lokalne vlasti:

“Bivša lokalna vlast pojačana novoformiranim odborima Stranke slobode i pravde i Narodne stranke u Paraćinu je daleko ispod republičkog proseka. Ovo je jasan signal da istaknuti i istrošeni politički kadrovi ne mogu da naprave značajan rezultat na političkog sceni Paraćina i da opozicija mora da se potpuno reformiše i pokuša da ponudi nešto novo. Ukoliko to ne shvate na sledećim izborima će nestati. Da ljudi ne žele političke povratnike pokazuje rezultat Borisa Tadića i liste Ajmo ljudi. Ostale opozicione organizacije su napravile rezultat sličan republičkom osim liste Moramo koja je van Beograda slabo vidljiva i koja mora da poradi na svojim odborima i pronađe način da komunicira sa biračima van prestonice i kruga dvojke.” naglašava Branislav Stojanović

Da podsetimo danas je bivši predsednik Stranke slobode i pravde Nemanja Jovanović oštro reagovao na pisanje portala koji su preneli izjavu funkcionera DS Saše Paunovića da je građanska opozicija u Paraćinu imala rast u odnosu na prethodnim izborima. “Paraćinski naprednjaci uprkos dolasku na vlast 2020. godine i osvajanja poslednjeg bastiona demokrata, beleže istorijski pad glasova. Naime, rezultat iz 2016. i 2020. umanjen je za skoro 5000 glasova na poslednjim parlamentarnim izborima održanim u nedelju.” navodi se na portalu Infocentrala, na šta je Jovanović bivši pomoćnik predsednika opštine Paraćin, odgovorio preko svog FB profila:

“Korišćenje vučićevske statistike ume da se obije o glavu ako se mnogo žuri pri njenoj izradi. Pogotovu ako te muka natera da je na brzinu sklepaš. I eto puno grešaka. A moguće i da je do “godine proizvodnje”. Prilikom računanja podatka “4804 građana izašlo više 2016. godine” (obeležen žuto na slici desno) namerno ili ne, ispušteno je da se u to uračuna broj upisanih birača 2016. i 2022. godine. 4804 je zapravo netačan podatak u svakom slučaju jer se dobija oduzimanjem ukupnog broja izašlih birača 2022. od ukupnog broja izašlih 2016. (obeleženi zeleno na slici) pa je matematički tačno 30639 – 25794 = 4845 i to je zapravo razlika koja je ovde pokušana da se predstavi, bar bi tako trebalo da bude. Nerealno je na taj način računati odnos izašlih 2016. i 2022. jer se broj upisanih birača u odnosu na 2 izborna cikulusa (obeleženi žutom bojom) razlikuje, pa je 2016. upisano 50023 birača, a 2022. upisano 47155, što znači u startu manji broj potencijalnih birača 2022. za 2868 birača, a koji se ne pominju u ukupnoj analizi.

Sve ostalo je ok, međutim primetno je da se nije napravila nikakva paralela sa lokalnim izborima jer isti pokreti i stranke koje su učestvovale na lokalnim izborima, činili su koaliciju UZPS i na ovim izborima + pojačani SSPom. Tu statistika kaže da se te grupe i stranke u odnosu na lokal 2020. izgubile preko 7000 glasova podrške. Dakle, još jednom da zaključimo posle ove ishitrene statistike sa dosta grešaka i ne računanja važnih činjenica – debakl.” naveo je Jovanović na svom FB profilu.

Paunović i Jovanović dok su delili zajedničke političke vrednosti. FOTO: FB/Nemanja Jovanović

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
3
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format