Izložbu NISMO ZABORAVILI sinoć otvorio Branko Ružić


Ova izlozba je izložena ispred biblioteke “Vićentije Rakić” u Paraćinu na godišnjicu od početka NATO agresije na našu zemlju pre 23 godine. Izložbu je otvorio prvi podpredsednik Vlade Srbije i ministar Prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

“Izlozba pocinje slikama razaranja i uništenih civilnih objekata i pokazuje užas koji smo te godine preživeli. Na narednim panoima prikazana je statistika rata, odnosno koja je to cena u brojkama koju smo platili kao i posledice ekološke katastrofe. Na narednim panoima je prikaz događaja u Paraćinu kao i naši heroji koji su u tom ratu platili najveću cenu i dali svoj život u odbrani zemlje. Zatim imamo pano koji pokazuje mirovne pregovore i pokušaje da se izbegne rat. Posebno su interesantni pregovori u Rambujeu gde su od nas tražili neprihvatljivi uslovi za bilo koju državu. U stvari tražio se samo povod da se pokrene intervencija.” rekao je direktor Zavičajnog muzeja, Branislav Stojanović, i nastavio.

“Na narednom panou vidimo letke NATO propagande. Ti leci su bacani iz aviona tih godina. Na njima su oni pokušali da relativizuju svoju agresiju, da nam objasne kako su te bombe zapravo prijateljske. Da njima smeta naša vlast. Da tim svojim bombama oni nama donose demokratiju, a svedoci smo da mi nismo izuzetak. Mi smo samo najfrapantniji primer jer je na kraju 20 veka bombardovana suverena država u Evropi. Na mnogo mesta su oni dovodili demokratiju bombama posle nas. Ispostavilo se kao i za većinu tih ostalih zemalja da ništa od toga za šta su nas tih godina optuživali nije tačno. Kako ovo deljenje letaka uz bombe nije uspelo jer smo se tih dana ujedinili kao nikad pre, deljenje letaka iz istih štamparija je dalje nastavljeno na ulici na drugačije nacine i uz drugačije posrednike. Svi znamo kako se to završilo.

Na poslednjem panou vidimo interesantne podatke na kartama koje su izradili nas sugrađanin Dušan Dačić i Miloš Popović. Vidimo količinu i tacne lokacije bačenih bombi, zrtve, vidimo prikaz srušenih crkvi i spomenika kulture od strane pripadnika države koja želi da uđe u unesko i vodi računa o našem kulturnom nasleđu. Vidimo na jednoj mapi popis iz vremena pre i posle ovih sukoba i vidimo nad kojim narodom je izvršen zločin jer brojke ne lazu. Takođe na poslednjoj mapi vidimo prikaz zemalja koje su priznale tzv državu Kosovo i koje nisu kao i broj zemalja koje je svoje priznanje povuklo za vreme dok je Ministar spoljnih poslova Srbije bio Ivica Dačić.” zaključio je Stojanović.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format