Branislav Stojanović: Umesto da ispravimo nepravdu, mi se svetimo i pravimo novu


Danas su položeni venci na spomenik narodnom heroju Branku Krsmanoviću ispred spomen biste u dvorištu škole u Donjoj Mutnici. Vence su položili predstavnici škole Branko Krsmanović iz Donje Mutnice, opštine Paraćin, Zavičajnog muzeja i Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920.


Sutra će u Muzeju rodnoj kući Branka Krsmanovića u Donjoj Mutnici biti otvorena izložba “Sportski duh Paraćina” kojom će Zavičajni muzej obeležiti Brankove dane, manifestaciju koju poslednjih nekoliko zajedno sa opštinom Paraćin i školom Branko Krsmanović iz Donje Mutnice organizuje početkom oktobra.

Mislim da je ovo minimum koji možemo da uradimo u znak sećanja na ljude koji su dali svoj život u odbrani naše slobode, a njihova hrabrost i rodoljublje koje su pokazali su moralne vrednosti i vrline koje moramo da negujemo ako težimo da budemo zdravo društvo i da na pravim vrednostima vaspitavamo svoju decu.

Na žalost, svedoci smo poslednjih godina umanjivanja vrednosti pojedinih ličnosti, koje nam iz ovih ili onih razloga ideološki nisu bliske, te smo recimo bili svedoci zahteva da se spomenik Narodnom heroju i verovatno najpoznatijem Paraćincu premesti iz grada. Muzej je više puta objavljivao tekstove o liku i delu Branka Krsmanovića i mislim da je suvišno objašnjavati i uopšte raspravljati o jednom ovakvom zahtevu.

Revizionizam je bolna tačka našeg društva, umesto da ispravimo nepravdu, mi se svetimo i pravimo novu. Tako je nekako na talasu revizionizma i Branko Krsmanović postao nepodoban, iako je stradao na samom početku rata.

Nakon 2000. godine tadašnja nova vlast je takođe vođena pogrešnim ideološkim motivima i neznanjem rešila da promeni dan Opštine, koji se do tada obeležavao 13. oktobra, na dan kada je Paraćin oslobođen nacističke vlasti, tako da se on sada slavi 27. septembra. Naime, neko ko je ovu odluku doneo zaključio je iz srednjevekovnih povelja da je prvi pomen Paraćina (Parakinovog broda) tog dana 1375. godine. Istina je da se na povelji iz te godine pominje naš grad, ali takođe je činjenica da to sigurno nije 27. septembar.
Pored toga što datum nije tačan, on se pada na veliki hrišćanski praznik, Krstovdan, koji nije primeren za takva slavlja.

Moj predlog je da se vrati stari dan Opštine jer je oktobar mesec kada je Paraćin oslobođen i u Prvom (12. oktobra po starom kalendaru) i u Drugom Svetskom ratu (13. oktobra). Mislim da su to datumi koje treba da slavimo, a slobodu, za koju su naši preci dali živote, da čuvamo i da se svakodnevno za istu borimo.

Autor: Branislav Stojanović


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
2
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format