POPOVAC PREKOMERENO ZAGAĐEN U 2020. GODINI


Agencija za zaštitu životne sredine je objavila Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 2020. godine. (http://www.sepa.gov.rs/download/izv/Vazduh_2020.pdf)
Na osnovu navednog izveštaja, vazduh u Popovcu je 2020. godine bio prekomerno zagađen zbog prisustva suspendovanih čestica PM10.

Ekipa Portal035 je razgovarala sa Vladanom Vugdelijom diplomiranim pravnikom i ekološkim aktivistom, koji nam je pojasnio kako prisustvo ovih čestica može da utiče na zdravlje ljudi.

Šta su suspendovane čestice PM10?

“PM10 su čestice veličine 10 mikrometara (0,01 mm).Da bi shvatili odnos veličina, recimo da je širina ljudske dlake oko 60 mikrometara.I dok se krupnije čestice zadržavaju, na primer u nosu, PM10 čestice, zbog njihovih malih veličina,
prodiru duboko u naša pluća a sitnije čestice PM2,5 ili PM1 čak i do krvotoka, uzrokujući kardiovaskularna, cerebrovaskularna i respiratorna oštećenja.” kaže Vugdelija i dodaje:

“Procena je da u Srbiji oko 6.000 ljudi godišnje umre usled zagađenja vazduha. Na osnovu podataka iz Godišnjeg izveštaja, merna stanica u Popovcu je u toku 2020. godine zabeležila čak 83 prekoračenja dnevne granične vrednost (50 μg⁄m3) suspendovanih čestica PM10
a dozvoljeno je 35 prekoračenja.

Takođe, zabeleženo je prekoračenje godišnje granične vrednosti PM10.
Imajući u vidu da ukupnim emisijama PM10 najviše doprinose individualna ložišta (51%), obično su srednje vrednosti koncentracija PM10, veće u hladnoj nego u toploj polovini godine”.

Po tečima Vladana Vugdelije u Popovcu je tokom letnje sezone srednja vrednost koncentracija PM10 bila veća od srednje vrednosti koncentracija u zimskom periodu, vrednosti u toploj sezoni su bile veće i od godišnje granične vrednosti a zabeležen je i veći broj dana sa prekoračenjem u toploj sezoni.

“Sve ovo govori da su visoke koncentracije PM10 stalno, tokom cele godine, prisutne u vazduhu i da to zahteva da se posebna pažnja obrati toploj polovini godine, odnosno izvorima zagađenja koji dovode do ovako velikih vrednosti. Godišnji izveštaj se bavio i emisijama azot- dioksida i PM10 u vreme vanrednog stanja polazeći od pretpostavke da će organičenje kretanja usloviti promenu, odnosno smanjenje zagađenja poreklom
od saobraćaja.

Međutim, u Popovcu je srednja vrednost azot- dioksida i PM10 u vreme vanrednog stanja bila veća nego u istom periodu 2019. godine.Ono što zabrinjava je činjenica da u 2021. godini za nepunih 8 meseci već imamo 98 prekoračenja
dnevne granične vrednosti PM10.
Kažem nepunih 8 meseci jer je po obaveštenju Agencije za zaštitu životne sredine, instrument za detekciju PM10/PM2.5 demontiran 26.08.2021. godine radi vršenja generalnog servisa i kalibracije u ovlašćenoj instituciji u Austriji i do danas nije u funkciji.” navodi Vugdelija.

“Takođe, trenutna srednja godišnja koncentracija PM10 iznosi čak 51,1 μg⁄m3 a granična vrednost je 40 μg⁄m3.
Imajući u vidu ove podatke, nesumnjivo je da je vazduh u Popovcu i u 2021. godini III kategorije, odnosno prekomerno zagađen zbog prisustva suspendovanih čestica PM10.

U opštini postoji još jedna državna merna stanica u samom Paraćinu međutim, ona ne meri koncentraciju PM2.5 i PM10 tako da je to glavni razlog zbog čega je vazduh u Paraćinu tokom cele godine od strane Agencije za zaštitu životne sredine kategorisan kao odličan.
Upravo zbog ovog problema, u Paraćinu je bila postavljena ”građanska” merna stanica koja je merila ova dva pomenuta parametra i ono što je ona pokazivala tokom zime 2021. godine je da ne
samo da je dolazilo do prekoračenja graničnih vrednosti, već su ta prekoračenja u pojednicim
trenucima bila 15-20 puta veća od dozvoljenih.” naglasio je Vladan Vugdelija i osvrnuo se na Zakone iz oblasti životne sredine koji su povereni lokalnoj samoupravi.

“Zakonima u oblasti životne sredine, lokalnoj samoupravi su povereni značajni poslovi. Tako i Zakon o zaštiti vazduha propisuje da zaštitu i poboljšanje kvaliteta vazduha obezbeđuje, u okviru svojih ovlašćenja, jedinica lokalne samouprave kojoj su, između ostalog, povereni sledeći poslovi:

  • donošenje Planova vazduha i Kratkoročnih akcionih planova,
  • monitoring kvaliteta vazduha u lokalnoj mreži,
    -obaveštavanje javnosti u slučaju prekoračenja koncentracija zagađujuće materije opasne po zdravlje ljudi.

Imajući u vidu kvalitet vazduha u Popovcu kao i obaveze iz Zakona o zaštiti vazduha, opština Paraćin je dužna da donese Plan kvaliteta vazduha sa ciljem da se postignu odgovarajuće granične vrednosti zagađujućih materija.
Što se tiče informisanosti o zagađenosti vazduha, građani se oslanjaju isključivo na podatke sa sajtova i mobilnih aplikacija jer lokalna samouprava do sada i pored zakonske obaveze, nije obaveštavala javnost o prekoračenju koncentracija zagađujućih materija.” zaključuje Vugdelija.


What's Your Reaction?

hate hate
1
hate
confused confused
1
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format