Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležen je danas u Paraćinu


Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležen je danas u Paraćinu. Ovaj datum ima istorijski značaj jer su na ovaj dan 1918. godine srpske jedinice uspele da probiju Solunski front što je dovelo do toga da se u munjevitom udaru protiv Centralnih sila oslobodi Srbija i krene sa oslobađanjem teritorija na prostoru Austrougarske monarhije na kojima su živeli Srbi i drugi Južnoslovenski narodi.

Defileom kroz ulicu Kralja Petra u Paraćinu,koja je bila okićena srpskim zastavama, povorka od nekoliko stotina ljudi se zaustavila kod spomenika Pobednika u Prvom svetskom ratu, gde je organizovana centralna manifestacija.

Prisutnima se obratio predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević koji je okupljene podsetio na velika dela, hrabrost i nepokolebljivost srpske vojske u Prvom svetskom ratu, gde je posebno istakao da moramo da se ugledamo na naše pretke, koji su se žrtvovali za Srbiju, i koji su poštovali svoju zemlju.

Obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, je prisustvovovalo kompletno rukovodstvo Opštine Paraćin, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova koji su imali zapaženu ulogu u organizaciji ovog događaja, kao i čllanovi brojnih udruženja građana i boračkih udruženja koja neguju tradicionalne vrednosti.

Ispred Opštine Paraćin venac na spomenik Pobedniku u Prvom svetskom ratu, su položili predsednik opštine Vladimir Milićević i predsednica Skupštine Slavica Jovanović, dok su ispred Ministarstva unutrašnjih poslova venac položili načelnik PU Dragan Stojinović i komandir Ivan Pavlović

Vence su položili i članovi Udruženje ratnih veterana, Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine Paraćin, članovi Udruženja ratnih vojnih invalida, Udruženja boraca oslobodilačkih ratova i SUBNOR-a opštine Paraćin, kao i delegacija Kola srpskih sestara.

Udruženje ratnih vojnih invalida opštine Paraćin kojim predsedava Saša Spasojević, je uručilo zahvalnice za doprinos u negovanju srpskih slobodarskih tradicija, koje su između ostalih dobili Miloš Trandafilović, Dragan Stojinović, Miloš Tomić i Aljoša Gligorijević.

Istoričar Marko Milovanović je za Portal035 objasnio šta je Dan zastave, gde je naveo da 15. septembar kao Dan zastave, simbola Srbije i srpske nacije nije uzet tek tako:

“Probojem Solunskog fronta, otvaranjem Kapije slobode krenulo se u finalizaciju plana oslobađanja i ujedinjavanja srpskih i južnoslovenskih prostora, po odredbama Niške i Krfske deklaracije iz 1914. i 1917. godine. Taj dan označava nulti čas u osvitu doba ujedinjenih nacionalnih država svih južnih Slovena a naročito Srba kao i kraj planiranja i početak ostvarivanja ideje ujedinjenog srpskog naroda do tad razdvojenog sa dve reke i dva carstva.” zaključio je Milovanović.

FOTO: Portal035


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format