Dopunska, treća doza vakcine protiv korona virusa u primeni od danas


Dopunska, treća doza vakcine protiv korona virusa u primeni od danas, saopštila Vlada Srbije. Vlada Republike Srbije je juče saopštila da će dopunska, treća (buster) doza vakcine protiv zarazne bolesti KOVID-19 u Srbiji početi da se daje od utorka, 17. avgusta.

Svi vakcinisani građani će, nakon 180 dana od primljene druge doze, moći da prime treću dozu, a pozivanje će se obaviti SMS i mejl porukama, sa linkom koji će ih voditi na Portal e- Uprave, gde će dobiti detaljnije informacije. Tamo će sami moći da vide da li spadaju u kategorije stanovništva kojima se preporučuje primanje treće doze. Nezavisno od toga da li spadaju u grupe kojima se preporučuje treća doza, svako može primiti dopunsku dozu ukoliko želi, po isteku šest meseci od druge doze, nakon dobijenog poziva od e-Uprave. Građani ne treba da se prijavljuju samoinicijativno za treću dozu, pre nego što budu kontaktirani od strane e-Uprave. Svima se ostavlja mogućnost izbora vakcine, polazeći od toga da je bezbedno i moguće primiti dopunsku dozu drugačiju od onih kojima su vakcinisani i revakcinisani, pri čemu će konačan izbor vakcine građani saopštiti lekaru, tokom pregleda i konsultacija na vakcinalnom punktu. U Srbiji trenutno postoje četiri vrste vakcina i svih ima dovoljno na svim punktovima u zemlji – kineska vakcina (Sinofarm), ruska vakcina (Sputnjik V) i vakcine proizvođača Fajzer-Biontek i Astra-Zeneka. Dopunska, odnosno treća (buster) doza vakcine posebno se preporučuje osobama sa narušenim imunitetom, primaocima transplantata koštane srži i solidnih organa, osobama na hemodijalizi i osobama koje žive sa primarno ili sekundarno imuno/suprimiranim pacijentima, zatim osobama starijim od 70 godina, kao i starijima od 60 godina, koji stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite. Dopunska doza se preporučuje i zaposlenima u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, putnicima u međunarodnom saobraćaju, građanima Srbije koji često putuju u inostranstvo, bilo zbog posla ili iz privatnih razloga. Po dobijanju poziva od e-Uprave, građani će moći da se vakcinišu u svim domovima zdravlja širom Srbije, a spisak punktova za imunizaciju će biti dostupan na Portalu e-Uprava.
Vlada Republike Srbije je apelovala na sve građane da zaštite svoj život i zdravlje, kao i živote i zdravlje svih ljudi u svom okruženju i da se vakcinišu.
Nakon što je prošlo više od šest meseci od početka masovne vakcinacije u Srbiji, ogromnu većinu hospitalizovanih pacijenata čine nevakcinisani građani, uz napomenu da je vakcinacija i nakon mnogo vremena od izbijanja globalne pandemije koronavirusa, jedini put da se zarazna bolest konačno pobedi, navodi se u saopštenju Vlade Republike Srbije.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format