NOVA IZLOŽBA U PRIRODNJAČKOM CENTRU SRBIJE


“U kamenu svetlosti trag” nova je gostujuća izložba u Prirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu koja je juče svečano otvorena. Izložba je nastala povodom 150 godina duge saradnje Srbije i Austrije u oblasti geoloških istraživanja, kao rezultat saradnje Prirodnjačkog centra Srbije, Austrijskog kulturnog foruma Beograd i Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Izložbu su otvorili prof. dr Kristina Šarić sa Rudarsko-geološkog fakulteta, koja je i autorka izložbe, dr Adrijan Fajks, ataše za kulturu Ambasade Austrije i direktor Austrijskog kulturnog foruma i Danijela Čuknić, direktorka Prirodnjačkog centra Srbije:

“Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu svojim odnosom prema nauci, zalaganjem i stručnošću doprineo je da se Srbija podigne za lestvicu više među zemljama koje ulažu u nauku i kulturu. Izložbom „U kamenu svetlosti trag” vodimo vas na dva paralelna putovanja: Prvo putovanje je vremeplov kroz 150 godina austrijsko-srpske saradnje u oblasti geoloških istraživanja, koja su već na samom početku doprinela izradi prve geološke karte Srbije. Sve do danas, zajednička istraživanja austrijskih i srpskih geologa omogućila su bolje razumevanje geologije Alpa i Dinarida. Drugo putovanje počinje kada kamen isečemo u vidu veoma tanke pločice. Tada kamen „oživi” – postaje proziran, tako da mnogi njegovi minerali počnu da propuštaju svetlost kroz sebe, otkrivajući tajanstvenu lepotu stene. Ove čudesne slike ne pružaju samo informacije o geologiji, takođe ih vredi posmatrati kao unikatna umetnička dela prirode” – izjavila je prof. dr Kristina Šarić, autorka izložbe.

Direktorka Prirodnjačkog centra Srbije Danijela Čuknić istakla je značaj ove izložbe za promociju nauke, kulture i obrazovanja, čemu je Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu posvećen godinama unazad i zbog čega je i prepoznat kao lider naučnog turizma u regionu.

Izložba će u Prirodnjačkom centru biti postavljenja do kraja juna.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format