VLADIKA JOANIKIJE NOVI MITROPOLIT CRNOGORSKO PRIMORSKI


Na današnjem Saboru Srpske pravoslavne crkve za mitropolita crnogorsko – primorskog naslednika trona Sv. Petra Cetinjskog izabran je dugogodišnji saradnik i duhovno čedo blaženo počivšeg mitropolita Amfilohija vladika Joanikije.

Vladika Joanikije Mićović rođen je 20. aprila 1959. godine u Velimlju kraj Nikšića. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1990. i apsolvirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a iste godine zamonašio se u manastiru Ćelija Piperska.
Na predlog Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Amfilohija, Sveti arhijerejski sabor na svom redovnom zasjedanju maja mjeseca 1999. godine izabrao ga je za episkopa budimljanskog. Hirotonisan je na Cetinju u čin episkopa od strane Patrijarha srpskog gospodina Pavla, uz sasluženje mitropolita Amfilohija i još 12 arhijereja, 3. juna 1999. godine. Na predlog Amfilohija, Sveti arhijerejski sabor na svom redovnom zasjedanju maja mjeseca 2000. godine, od dijela Mitropolije crnogorsko-primorske vaspostavio je bivšu Zahumsko-rašku eparhiju, izniklu iz svetosavske Budimljanske i potonje Budimljansko-polimske eparhije. Od tada do danas bio je episkop budimljansko-nikšićki, a od danas tu eparhiju vodiće novoizabrani episkop Metodije Ostojić.

Na prošlogodišnjim litijama vlasti u Crnoj Gori uhapsile su vladiku Joanikija uveče 12. maja 2020. godine zajedno sa još sedam sveštenika, što je izazvalo nemire i sukobe protestanata i policije.

Njegova počasna i liturgijska titula glasi: arhiepiskop cetinjski, mitropolit crnogorsko-primorski, zetsko-brdski i skenderijski i egzarh sveštenog trona pećkog.

Autor: Aleksandar Racić


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format