Vladimir Milićević i Sem Fabrici prisustvovali pokaznoj vežbi na odbrani od poplava


Nj.E. Sem Fabrici, Ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, i predsednik opštine Paraćin, Vladimir Milićević prisustvovali su završetku radova na uređenju korita reke Crnice i rekonstrukcije infrastrukture za zaštitu od poplava. Fabricia su pored Milićevića dočekali i direktor JP Srbijavode Goran Puzović i narodni poslanik Predrag Milošević. U Paraćinu su danas bili prisutni i Nikolaus Luteroti, ambasador Austrije u Srbiji i Neda Maletić iz Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima,

Svečano obeležavanje završetka ovog obimnog i značajnog projekta organizuju projekat Evropske unije “Rekonstrukcija infrastrukture za zaštitu od poplava”, Javno preduzeće “Srbijavode” i opština Paraćin. Ukupna vrednost izvedenih radova i nabavljene opreme u Paraćinu, koje je finansirala Evropska unija, iznosi 4,25 miliona evra.

Ukupna dužina toka reke Crnice na kojoj su izvedeni radovi iznosi 10.870m, čime je obezbeđena zaštita naselja Paraćin i Glavica od velike vode verovatnoće pojave jednom u 100 godina. U zavisnosti od dela toka reke izvedeni su različiti radovi: izgrađeno je ukupno 3.874m betonskih zidova za zaštitu od poplava, tamo gde to nije bilo moguće (sam centar Paraćina) nabavljeni su mobilni zidovi za odbranu od poplave; u urbanoj zoni je urađena nova kineta korita Crnice, sa zidovima od armiranog betona i dnom od kamena u betonu, u ukupnoj dužini od 1.970m, kao i novi potporni zidovi u dužini od 137m; čišćenje korita reke i uklanjanje vegetacije tamo gde je to bilo neophodno; sanacija zaštitnih nasipa sa povećanjem njihove visine i radovi na profilisanju i proširenju korita za prijem velikih voda i zaštita kosina korita nabačajem od lomljenog kamena; izgrađen je nasip na desnoj obali reke Crnice, kod naselja Glavica, u dužini od 1.190m. Osim toga izgrađene su i 4 bujične pregrade, na pritokama Crnice, koje bi trebalo da tokom bujica ublaže brzinu protoka vode, smanje eroziju i nanos materijala u korito, nizvodno ka gradu.


What's Your Reaction?

hate hate
1
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format