PARAĆIN KONAČNO MOŽE DA BUDE BEZBEDAN OD POPLAVA


Paraćin je samo jedno od mesta u Srbiji, koje je u prošlosti bilo teško pogođeno poplavama, pogotovo u maju 2014. Stanovnici Paraćina sada mogu da odahnu, jer je ovaj grad zaštićen od budućih poplava – 11 kilometara obale reke Crnice je sanirano, a kritična mesta zaštićena su mobilnim branama.

Ovi radovi su izvedeni u okviru projekta „Rekonstrukcija infrastrukture za zaštitu od poplava“, vrednog 19,5 miliona evra, koji su finansirale Evropska unija (19 miliona evra) i Republika Austrija (pola miliona evra), a sprovodi Austrijska razvojna agencija.

Vrednost radova i opreme kojima su zaštićena naselja Paraćin i Glavica, a koje je finansirala Evropska unija, iznosi 4,25 miliona evra.

Obraćanje predsednika opštine Paraćin, Vladimira Milićevića

Izgrađeni su betonski zidovi za zaštitu od poplava, nabavljeni mobilni zidovi, uređeno je I očišćeno korito Crnice… Pored toga su izgrađene i četiri bujične pregrade na pritokama Crnice koje bi trebalo da tokom bujica ublaže brzinu protoka vode, smanje eroziju i nanos materijala u korito nizvodno ka gradu, i danas je sprovedena vežba, tokom koje testirano koliko brzo u kritičnoj situaciji nadležni mogu da montiraju mobilne brane.

Današnjem događaju su prisustvovali šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, Vladimir Milićević, predsednik Opštine Paraćin, Nikolaus Luteroti, ambasador Austrije u Srbiji, Neda Maletić iz Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, i Goran Puzović, direktor JVP „Srbijavode“.

“Ovi radovi su deo veće intervencije Evrospke unije, kako bi se pomoglo svim gradovima koji su poplavljeni 2014. To je znak partnerstva i solidarnosti građana EU sa stanovnicima Srbije. Gledali smo tada slike poplavljenih područja i ovo je najmanje što smo mogli da učinimo”, rekao je ambasador Fabrici.

On je podsetio da je ukupna vrednost pomoći EU Srbiji za odbranu protiv poplava oko 170 miliona evra od 2014. do danas.

“Drago mi je što sam ovde danas i što vidim da su radovi u Paraćinu završeni, jer je u pitanju jedan kompleksan poduhvat. Uvek je komplikovano nešto objasniti kroz novac, ali ovo možemo da posmatramo na dva načina. Prvo – bolje sprečiti nego lečiti”, rekao je ambasador Fabrici i podsetio da je jedan evro uložen u prevenciju ekvivalent 6 evra koji se usmere na sanaciju štete.

“Drugi, još bitniji aspekt jesu olakšanje i osećaj bezbednosti koji osećaju stanovnici Paraćin”, zaključio je ambasador, zahvalivši se svim partnerima na ovom projektu.

Gosti su obišli i izložbu fotografija, koje prikazuju kako je obala izgledala pre rekonstrukcije.

“Ovo je završna vežba nakon urađenog projekta odbrane od poplava. Mnogo je ljudi bilo ugroženo, kuća poplavljeno, štete napravljeno. Mnogo je urađeno u prethodnom periodu. Rečno korito Crnice je uređeno u potpunosti, napravljene bujične pregrade. Više neće moći da se desi da za nekoliko sati nastanu bujice”, rekao je predsednik opštine Milićević, te podsetio da u narednom periodu Paraćin očekuje i švajcarski projekat obnove pešačkih mostova.

“Prvi put sam u Paraćinu, i veliko je zadovoljstvo što sam u vašem mestu. Srećan sam i zato što je ovo dobar i važan povod, videli smo privođenje kraju radova koji pomažu da se stanovnici Paraćina osećaju bezbednije”, rekao je ambasador Luteroti, i dodao da je zadovoljan što vidi rezultate, kojima je i Austrija doprinela.

“Kao što je moj kolega Sem Fabrici rekao, Srbija može da računa na pomoć EU”, zaključio je ambasador Austrije u Srbiji, i obazreo se na to da su klimatske promene realnost, koja je povezana sa poplavama.

Neda Maletić iz Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima zahvalila se svim partnerima koji su učestvovali u projektu, a Paraćin nazvala šampionom projekta prevencije.

Goran Puzović je takođe izrazio zahvalnost, te primetio da je tokom današnje vežbe zaključeno da je mobilnu zaštitu od poplava moguće montirati za oko dva sata, a da to vreme može biti smanjeno i na oko 90 minuta.

Milićević i Fabrici

Važno je razumeti efekte klimatskih promena i danas se prilagoditi onome što dolazi sutra. Paraćin sada ima sistem zaštite od poplava koji jprilagođavanjem klimatskim promenama smanjuje rizik. Ne može se eliminisati rizik od katastrofe – one se mogu ponoviti – ali mere prevencije i pripravnosti poput ovih radova u Paraćinu su najefikasniji način da se to smanji.

Ne sme se potceniti uticaj sprečenog psihološkog i emocionalnog stresa na porodice, kao i na osoblje koje učestvuje u reagovanju na katastrofe. Ovaj projekat ima za cilj smanjenje rizika i pozitivan uticaj na ljude u svim ovim aspektima, a njegovi rezultati već očigledni: pre godinu dana, u junu 2020. godine, radovi u Paraćinu su testirani velikim rečnim tokovima, sa velikim uspehom (ipak ne većim od 2014. godine).

Dugoročno partnerstvo EU i Srbije

Projekat „Rekonstrukcija infrastrukture za zaštitu od poplava“ počeo je u januaru 2016. godine i traje do juna 2021. godine, a obuhvata radove na rekonstrukciji infrastrukture za odbranu od poplava u mestima koja su bila najviše pogođena poplavama 2014. godine: Valjevu, Svilajncu, Paraćinu, Obrenovcu i Surčinu.

Evropska unija je nakon poplava koje su zadesile Srbiju 2014. godine donirala više od 170 miliona evra za otklanjanje posledica i prevenciju poplava što je čini najvećim donatorom.

Pokazna vežba

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
2
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format