Kvalifikacioni turnir
“Sećanje na Aleksandra Acu Stojanovića”


Drugi kvalifikacioni turnir za Gran-Pri OŠK “Paraćin” u brzopoteznom šah za 2021. godinu, održan je u nedelju 21. marta na bazenima “Prestiž” u Paraćinu, u okviru Polufinala pojedinčanog prvenstva Srbije za žene i muškarce.

Turnir je odigran pod nazivom “Sećanje na Aleksandra Acu Stojanovića” i organizovao ga je OŠK “Paraćin” uz podršku porodice Aleksandra Ace Stojanovića. Iako se očekivao nešto veći broj igrača, nastupilo je 38 šahista a sve pohvale zaslužuju vredni šahovski radnici Sanja Bakić iz Resavice i Vladimir Tašić – Taške koji su doveli grupe igrača iz svojih sredina.

Na otvaranju turnira, Saša Jevtić podsetio je sve prisutne na Acu i njegovu neizmernu ljubav prema šahu, životu u svetskim metropolama i dostignućima na polju nauke, uz konstataciju da nas je napustio i više nego prerano.

Igralo se 11 kola, a dva igrača su do samog kraja vodila trku za prvo mesto. Iako je IM Ivan Sredojević prikazao stabilniju igru, velemajstor Stefan Đurić je imao nešto više sportske sreće, ali i nerava u kritčnim momentima pa su obojica završili sa po 9 poena. Zahvaljujući dodatnim kriterijumima Đuriću je pripalu prvo a Sredojeviću drugo mesto.

Treće mesto sa 8 poena osvojio je FM Matija Ivić iz Jagodine, dok je četvrtio bio selektor muške reprezentacije Srbije IM Miodrag Perunović sa 7,5 poena.

Spisak igrača koji su osvojili redovne nagrade zaključuju Uroš Cvetanović, Sebastian Kotrla i Stefan Radojković sa po 7 poena.
Specijalne nagrade dobili su Lav Pajčin, kao najbolje plasirani mladi igrač i Srboljub Milovanović, kao najbolje plasirani veteran.
Podršku turniru dali su velemajstor Siniša Dražić, koji je donirao nagradu u šahovskoj literaturi prvom igraču ispod crte za redovne nagrade (Vladimir Tašić na 8. mestu) i internacionalni majstor Mladen Milenković koji je sa po 1000 dinara nagradio aktere najlepše partije iz poslednja dva kola (Stefan Đurić i Uroš Cvetanović, partija koja je rešila pobednika turnira)

15-oro prvoplasiranih uknjižilo je nove Gran-Pri poene.

Nagrade najboljima uručio je Mladen Milenković, koji je na zatvaranju sve pristune još jednom podsetio na Acu i njegovu veliku ljubav prema šahu.

Turnir su bez probpema sudili IA Saša Jevtić, IA Nebojša Radosavljević i NA Radoje Marinković.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format