Arheogejming jedan od potencijala za razvoj kreativnog preduzetnistva u Pomoravlju


Istrazivanje je pokazalo da Pomoravlju ne nedostaju resursi i da više od 300 inicijativa deluje u ovoj oblasti. Neki od njih funkcionišu kao udruženja, drugi su preduzetnici, dok je nekima to dodatni prihod uz redovni posao koji obavljaju. Ovo mapiranje sproveo je Zavičajni muzej Paraćin zajedno sa Institutom za kreativno preduzetnistvo i inovacije, dok je projekat finansijski podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji. Cilj projekta je da se stvore uslovi u kojima će kulturno nasleđe postati inspiracija za kreativno preduzetništvo.

Inovativnih projekata poput ovog do sada nije bilo u Pomoravlju, niti se kreativna ekonomija ovog kraja sagledavala celovito i kroz vezu sa kulturnim nasleđem.

U strukturi kreativne ekonomije Pomoravlja identifikovani su značajni potencijali za oblikovanje stakla i očuvanje staklarskog zanata po kome je ceo ovaj kraj poznat. Ta tradicija iako trenutno možda nedovoljno vidljiva mogla bi da se ponovo oživi, doduše kroz kreativno preduzetištvo. Pokazalo se i da su razne aktivnosti na obradi i umetničkom oblikovanju tekstila značajne za ovaj kraj, što je rezultat dugačke istorije proizvodnje i trgovine vunom, ali i popularnosti veza između dva rata.

Najinteresantniji deo ovog mapiranja su mogućnosti za povezivanje arheologije i gejming tehnologije, zbog čega je pri Muzeju pokrenut Centar za Arheogejming. Arheogejming je nova oblast koja se sastoji od primene gejming tehnologije u naučnim arheološkim istraživanjima, ali i korišćenje nalaza iz arheologije i arheoloških znanja u razvoju arheovideo igara.
Upotreba tzv Ozbiljnih igara (Serious gaming) koje uključuju elemente proširene i virtuelne stvarnosti, real time kompjutersku grafiku kao i veštačku inteligenciju u naučne svrhe je široka. Uz pomoć ozbiljnih igara možemo napraviti 3d okruženje uz pomoć koga možemo lakše sagledati i rekonstruisati procese koji su se odvijali u prošlosti. Naročito široka primena gejminga je u oblasti eksperimentalne arheologije. Važno je napomenuti da je gejming nedestruktivna metoda istraživanja.
Obrnut proces je upotreba arheoloških predmeta i arheoloških znanja u gejming industriji, tako da je korist obostrana.


Takođe, primena gejminga u muzeologiji može upotpuniti doživljaj i posetu Muzejima i lokalitetima.
Ove metode se polako uvode u svetu, delimično i kod nas, ali ovo što mi radimo je pionirski poduhvat koji će u narednom periodu, siguran sam, dati ozbiljne i konkretne rezultate.
Razvijanje arheogejminga sprovodimo u saradnji sa partnerima iz gejming industrije na nekoliko lokaliteta u Pomoravlju, za početak.

Arheolog Branislav Stojanović, trenutno većnik za kulturu u Opštini Paraćin kaže da su se “Potreba za uspostavljanjem centra i njegove aktivnosti iskristalisane kroz projekat “Podsticanje kreativnog preduzetništva u Pomoravlju” koji se realizuje uz finansijsku podršku Amabasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, ali i kao rezultat novih zahteva u oblasti digitalne transformacije kulturnog nasleđa”. Stojanović očekuje da će Centar postati “inkubator inovacija za arheologiju i gejming industriju”.
Međutim, osim ovoga, ovakve akivnosti doprinose i unapređenju turističke i ekonomske situacije na lokalnom nivou, što građane najviše interesuje.
Paraćinski muzej je inicijalno zagazio u ovu oblast kroz projekat “Crafter” koji je završen prošle godine i koji se bavio eksperimentalnom arhologijom, a koji je podržan kroz program Kreativna Evropa. Tada se radilo na eksperimentalnoj arheologiji i rekonstrukciji grnčarskih stilova iz bronzanodopskog perioda paralelno u Nemačkoj, Španiji, Mađarskoj i Paraćinu.
Sve je to doprinelo da se otvore nove mogucnosti i ideje. Planirano je da se ove godine održi Laboratorija kreativnog preduzetništva koja će okupiti kreativne preduzetnike, zanatlije i umetnike, konferencija na kojoj ce se diskutovati o arheogejminga uz učešće domaćih i međunarodnih stručnjaka i razni drugi događaji kojima će se promovisati kreativno preduzetništvo Pomoravlja.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format