Manifestacija “MUZEJI ZA 10” od 9. do 15. novembra i u Paraćinu


Zbog pandemije virusa korona, termin održavanja manifestacije “Muzeji za 10“ promenjen je, tako da se umesto maja, ove godine održava od 9. do 15. novembra. Manifestacija se organizuje uz podršku Nacionalnog komiteta IKOM i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Takođe, pokrenut je i nagradni konkurs „Predstavi svoj muzej“, kako bi se publika aktivnije uključila i predstavila svoj omiljeni muzej u formi kratkog video sadržaja, a najkreativniji će biti nagrađeni. Tema ovogodišnje manifestacije, koja je ujedno i tema Međunarodnog dana muzeja je“MUZEJI ZA JEDNAKOST: RAVNOPRAVNOST I INKLUZIJA”.
Shodno uslovima, Zavičajni muzej „Paraćin“ je pripremio sledeći program:
-Obilazak stalne postavke uz stručno vođenje kustosa, svakog radnog dana, od 8.00 do 20.00, radnim danima u intervalu održavanja manifestacije.

  • Izložbe:
    „Život je maskenbal“, izložba fotografija nastalih tokom Belih poklada u Bošnjanu, Glavici i Lozoviku autorke Maje Stošić. Maja je nosilac najvišeg zvanja Foto saveza Srbije – majstor fotografije i predsednica Foto kino kluba Paraćin. Fotografije kojima se predstavila na ovoj izložbi nastale su tokom proslavljanja Belih poklada od 2015. godine do 2020. godine. Izložba sadrži 32 fotografije koje se mogu pogledati tokom trajanja manifestacije od 8.00 do 20.00 časova, a nakon završetka manifestacije ostaće izložene do kraja godine.
    „Leonardo da Vinči- naučnik i pronalazač“, autor postavke je Anja Radaković, muzejski savetnik Muzeja nauke i tehnike. Ova izložba će biti otvorena za posetioce 14.11. od 8.00 do 20.00 časova u novom Kulturnom centru. Na izložbi će posetioci biti u prilici da upoznaju manje poznatu stranu Leonardove ličnosti- inženjersku i naučničku, s obzirom da je on kao umetnik odavno otkriven i proučen.
  • Radionice:
    U okviru manifestacije će biti dostupna, sada već tradicionalna radionica za decu „Mali arheolozi“ gde će se naši najmlađi posetioci upoznati sa zanimanjem arheologa i paleontologa.
    Na etnološkoj radionici za decu i odrasle „Prepletaji – radionica tkanja“ posetioci će moći da se upoznaju sa osnovnim tehnikama tkanja. Ova radionica biće održana u novom Kulturnom centru 14. novembra.
    Učenici osmog razreda Osnovne škole „Momčilo Popović Ozren“ će se naći u ulozi vodiča i predstaviće stalnu postavku Muzeja na zanimljiv i edukativan način u formi kratkog videa. Ovaj sadržaj, kao i sve ostale aktivnosti tokom trajanja manifestacije moći će da se prate na stranicama Zavičajnog muzeja na društvenim mrežama facebook i instagram, kao i na našem zvaničnom Youtube kanalu. Za vreme trajanja manifestacije sprovodiće se sve mere koje su propisane u cilju zaštite zdravlja zaposlenih, učesnika i posetilaca Muzeja.

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format