Istina o pogibiji Paraćinca, gardiste Dražena Milovanovića 5. novembra na sudu u Strazburu


Evropski sud u Strazburu izriče presudu o slučaju Topčider.
nova.rs

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu zakazao je za 5. novembar objavljivanje presude u postupku koji je vođen protiv države Srbije na osnovu tužbe koju je podnela porodica gardiste Dragana Jakovljevića, koji je zajedno sa Paraćincem Draženom Milovanovićem ubijen pred objektom Karaš u kasarni Topčider, 5. oktobra 2004. godine, javlja Nova.rs.

Tužba se konkretno odnosi na oslobađajuću presudu koja je izrečena bivšem vojnom istražnom sudiji Vuku Tufegdžiću, kog je porodica Jakovljević tužila da je svojom “istragom”, javnim nastupima i klevetama povredio ugled i čast njihovog mrtvog sina.

Tužba koja će se kroz dve nedelje naći pred većem evropskog suda podneta je još 2011., nakon što je tadašnji Okružni sud odbacio tužbu protiv sudije Tufegdžića, prenosi “Nova.rs”.

Pravni zastupnik porodice Predrag Savić izjavio je ranije da očekuju presudu u njihovu korist i da bi to mogao da bude presedan.

“Mi smo je u znak protesta podneli jer smo smatrali da je odluka Okružnog suda, kojom se Vuk Tufegdžić oslobađa od krivičnog dela iznošenja ličnih i porodičnih stvari u slučaju pokojnog vojnika Dragana Jakovljevića, vrlo problematična, da nije zasnovana na zakonu i da ima elemenata za intervenciju Suda za zaštitu ljudskih prava”, kazao Savić.

Podsetimo, vojnici Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović, pripadnici Gardijske brigade, nađeni su 5. oktobra 2004. mrtvi posle pucnjave u krugu tajnog vojnog objekta Karaš.

Slučaj Topčider je do danas ostao pod velom misterije, a uprkos brojnim obećanjima zvaničnika, među kojima je i sam predsednik države Aleksandar Vučić, istina o sudbini gardista nikada nije otkrivena.

Tekst: nova.rs


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format