PARAĆINSKI ŠAHISTI IZNENADILI SVE I PLASIRALU SE U PRVOJ POLOVINI TABELE


Hotel Drina Zepter u Bajinoj Bašti bio je domaćin najboljim ekipama sa teritorije ŠS centralne Srbije (Srbija bez Beograda i Vojvodine) u okviru Prve lige CS za 2020. godinu. 12 klubova takmičilo se sa različitim ambicijama, neki da osvoje prvo mesto i plasiraju se u Prvu ligu Srbije, a neki da sačuvaju ovaj visoki (drugi) rang takmičenja i izbegnu ispadanje u niži rang.

OŠK “Paraćin” je ove godine nastupao oslabljen opravdanim ne igranjem dva standardna prvotimca (FM Milana Markovića i CM Uroša Cvetanovića) a bilo je i finansijskih problema zbog smanjenja budžeta klubovima sa teritorije opštine Paraćin. U takvim okolnostima cilj je bio samo da se opstane u ovom rangu takmičenja. Da nam je neko pre takmičenja rekao da ćemo biti pravi hit ove lige, da ćemo pomrsiti konce mnogim favoritima i završiti ligu u gornjoj polovini tabele (6. mesto) samo bi smo se nasmejali. Međutim, naša ekipa koju je krasio spoj mladosti i iskustva opravala je staru Njegoševu izreku da “boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka”.

Osim toga što smo već posle 4. kola (od 11) obezbedili opstanak i ostvarili svoj cilj, do kraja lige pobedili smo dva od tri glavna favorita za prvo mesto (ŠK Požega i VŠK 2005 iz Valjeva) i tako direktno rešili pitanje pobednika lige. Ostvarili smo 4 ekipne pobede, 4 nerešena rezultata i samo 3 ekipna poraza (od kojih se 2 nisu ni morala dogoditi), što je bilo dovoljno za 16 meč bodova i sjajno 6. mesto ispred nekoliko ekipa sa boljim prosečnim rejtingom igrača.

Pojedinačno gledano, skoro svi naši igrači igrali su bolje od svog rejtinga i cela ekipa je u plus čak 112 rejting poena. Najvredniji rezultat ostvarila je naša čelna table FM Gleb Dudin iz Rusije (koji je sam finansirao svoj dolazak i igrao bez ikakvog honorara) osvajanjem svoje prve norme za titulu internacionalnog majstora.

Sjajan je bio FM Nenad Dimitrijević, koji je doneo najviše poena našoj ekipui (7/11), kao i IM Dejan Branković (6,5/11) i CM Aleksandar Topalov (6/11). Sa po 50% poena, ali sa plusom u rejtingu su i IM Vuk Đorđević (4,5/9), FM Saša Jevtić (2/4) i WFM Milena Vujčić (3/6). Najstariji naš član, FM Milan Dezelin je jedini sa negativnim skorom (1/3), ali je ulazio u tim kada je bilo potrebno da neko od igrača predahne.

Pobednik lige je ŠK Radnički-Vodovod iz Kragujevca, ujedno i prvi favorit po rejtingu. Njihov trijumf je potpuno zaslužen i naša ekipa je jedino od njih zasluženo izgubila. Oni će se naredne godine takmičiti u prvom rangu takmičenja, Prvoj ligi Srbije. Iz lige ispada realno najslabija ekipa, ŠK Radnik iz Surdulice.

Do kraja godine, ukoliko situacija sa pandemijom to dozvoli, OŠK “Paraćin” očekuje učešće u Prvoj ženskoj ligi CS, gde ćemo pokušati da pobedimo i izborimo plasman u Prvu žensku ligu Srbije, kao i Omladinskoj ligi CS gde branimo trofej osvojen prošle godine. Međutim, učešće naših ekipa na ovim takmičenjima je pod velikim znakom pitanja iz finansijskih razloga jer nam je budžet odlukom prethodne lokalne vlasti smanjen za skoro 40%. Nadamo se da će se naći način da i ostale takmičarske ekipe našeg kluba pođu stopama seniora i kao i uvek dostojanstveno reprezentuju Paraćin.

TEKST: mr Saša Jevtić,
predsednik OŠK “Paraćin”


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format