U nedelju MENSA organizuje testiranje u Pomoravskom okrugu. PRIJAVITE SE!


U okviru međunarodne manifestacije “Dan inteligencije” u nedelju 11. oktobra MENSA će održati testiranje u Jagodini, Paraćinu i Svilajncu.

Testiranja IQ u Svilajncu održaće se u nedelju 11. oktobra 2020. u zgradi Opštine Svilajnac (sala skupštine) ul.Svetog Save br. 102, prijem prijava od 9.30h, testiranje u 10h;

Testiranja IQ u Jagodini održaće se u nedelju 11. oktobra 2020. u Gimnaziji Svetozar Marković, ul. Slobodana Penezića Krcuna br. 1, prijem prijava od 12h, testiranje u 12.30h;

Testiranja IQ u Paraćinu održaće se u nedelju 11. oktobra 2020. u Tehnološkoj školi ul. Dragoljuba Jovanovića br. 2, prijem prijava od 14h, testiranje u 14.30h.

Testiranju mogu pristupiti osobe koje nisu izlazile na test MENSE u prethodnih godinu dana i kojima je ovo jedan od ukupno tri pokušaja. Kandidati moraju biti stariji od 17 godina.

Naknada za testiranje iznosi 1.200 dinara za zaposlene, a za nezaspolene, studente, učenike i penzionere iznos je 900 dinara uz dokaz o statusu.

TESTOVI
Testiranje predstavlja jednu od osnovnih delatnosti svake lokalne Mense, jer je to jedini način da se iz populacije izdvoje ljudi koji raspolažu dovoljno velikim intelektualnim potencijalom da bi im se posvetila posebna pažnja. Rezultat na testu koji kandidata kvalifikuje za članstvo u Mensi može da postigne samo gornjih 2% ukupne populacije. To znači da količnik/kvocijent inteligencije (IQ) članova Mense iznosi (ili je veći od) 148 po Katelovoj skali, odnosno 130 po Vekslerovoj skali.

Objašnjenje fenomena inteligencije zahtevalo bi puno prostora. Postoje psihometrijske metode za određivanje količnika, kao i razni kriterijumi koje uzimamo u obzir kada vršimo merenje. Grubo rečeno kvocijent inteligencije predstavlja količnik vaših sposobnosti prikazanih na testu i životne dobi. Prosečne ljudske osobe imaju IQ izmedu 90 i 110. Nadarenima se smatraju oni čiji se IQ nalazi između 120 i 140 po Katelovoj skali. Svi rezultati preko 140 predstavljaju izuzetno inteligentne osobe.

Saopštenje u vezi sa on-line testovima IQ
Povodom pojave raznih IQ testova i diskusionih foruma na internetu, naša organizacija izdaje sledeće saopštenje:

Mensa Srbije ne podržava ni jedan on-line internet IQ test. Ti testovi ne predstavljaju pouzdan psihometrijski instrument i Mensa Srbije ni na koji način nije učesvovala u izradi kao ni u standardizaciji istih, pa se može smatrati da ni na koji način ne odgovaramo za kvalitet rezultata koji se dobijaju tim putem.
Preko ovog sajta i mailing liste možete se informisati o datumima testiranja koje mi sprovodimo.

Sva testiranja koja nisu direktno organizovana od strane Mense nemaju našu podršku za rad i pozivanje na Mensu predstavlja zloupotrebu našeg imena i logoa.

Uslovi za pristupanje Mensinom testu
Donja starosna granica za pristupanje testu iznosi 17 godina.
Mensin test se može rešavati najviše 3 puta.
Minimalni razmak između dva testiranja je godinu dana.
Kandidati koji žele da testiraju svoju inteligenciju na testiranjima u organizaciji Mense Srbije moraju da daju Mensi Srbije svoj jedinstveni identifikacioni broj iz zemlje čiji su državljani (za građane Srbije je to JMBG), za potrebe sprovođenja kontrole broja testiranja kojima je kandidat prisustvovao.
Uplata se vrši na način objavljen uz ostale informacije o konkretnom testiranju. Informacije o predstojećim testiranjima objavljujemo na sajtu i u porukama koje saljemo preko mailing liste.
Prilikom dolaska na testiranje ponesite:
Dokument koji će poslužiti za Vašu identifikaciju – lična karta, indeks, vozačka dozvola, vojna legitimacija, izbeglička legitimacija ili bilo koji drugi dokument u kome se nalazi matični broj (JMBG).
(maloletni mogu na uvid doneti i zdravstvenu knjižicu ili povlasticu za vožnju ili neki treći dokument)
Dokaz o uplati (opšte uputstvo za uplatu naknade)
Hemijsku olovku.
Lični podaci kandidata se pred samo testiranje prikupljaju isključivo za potrebe identifikacije i mogućnosti kontaktiranja kandidata i budućih članova. Mensa Srbije koristi prikupljene podatke isključivo za sopstvene potrebe i tretira ih u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.
Mensa Srbije vrši testiranja u više gradova sekvencijalno. Zbog toga posao od pregledanja testova do zakazivanja prijema novih članova i slanja rezultata iziskuje 8 nedelja.
I pored svih naših napora da se prijem kandidata odvija što brže, formiranje grupa za testiranje, provera prava na testiranje i identifikacija mogu stvoriti gužvu.
Rezultati će stići poštom u roku od 8 nedelja, na adresu koju ste vi naznačli, a koja mora biti na teritoriji Republike Srbije. Razlog što ćete morati da čekate na Vaše rezultate je u tome što sve testove pregleda isključivo jedna osoba – ovlašćeni psiholog Mense Srbije. Na ovaj način je obezbeđena potpuna tajnost testiranja – Vaše rezultate znate samo Vi i psiholog. Ne prave se nikakve liste rezultata i ne objavljuju se na bilo koji drugi način.
Podaci o Mensinom testu
Kratak uvod:
Mensino testiranje u našoj zemlji predviđa vreme rešavanja od 40 minuta. Pre samog zadavanja testa voditelj testiranja će uputiti kandidate u to kako se test rešava i proći će primere testa zajedno sa kandidatima uz detaljno objašnjenje svakog primera. U tom periodu kandidati će moći glasno da postavljaju pitanja oko principa i forme rešavanja zadataka. Tokom zvaničnog testiranja takva pitanja se ne mogu postavljati.

Dizajn Testa:
Ukupno ima 36 zadataka. Svi problem-zadaci se sastoje od 3×3 matrice jednostavnih geometrijskih figura, od kojih je poslednje polje (u donjem desnom uglu) prazno. Cilj je pronalaženje adekvatnog rešenja koje bi kompletiralo logiku matrice, time što se umesto praznog polja bira jedno od 8 ponuđenih odgovora (1-8).
Kod jednostavnijih problem-zadataka samo jedan parametar igra ulogu (npr.forma figure), kod složenijih dva (npr.forma i osenčenost) ili tri (npr.forma,osenčenost i broj). Test je konstruisan tako da je prisutna rastuća kompleksnost problema, od jednostavnijih ka složenijim.
Prema Mensinim kriterijumima, svaki zadatak nosi podjednak broj poena bez obzira na težinu. Tačan odgovor se iskazuje upisivanjem jednog od 8 ponuđenih odgovora. Nema negativnih poena. Ukupno vreme rešavanja je 40 minuta.

Postignuće na Mensinom testu:
Mensin kriterijum za članstvo je postignuće na testu koje odgovara postignuću koje postiže 2% populacije (ili manje od 2%). Primenjuje se neverbalni test čija uspešnost rešavanja ne zavisi od stepena obrazovanja. Test je visoko zasićen “g-faktorom” tj.faktorom opšte inteligencije.
Donja starosna granica za izlazak na test iznosi 17 godina. Na Mensin test se može izlaziti najviše 3 puta, sa minimalnim razmakom od godinu dana između testiranja.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format