Ministar kulture Vukosavljević posetio arheološki lokalitet u Drenovcu


Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević obišao je juče arheološki lokalitet Drenovac u opštini Paraćin, u pratnji rukovodioca projekta prof. dr Slaviše Perića, višeg naučnog saradnika Arheološkog instituta u Beogradu i upoznao se sa rezultatima dosadašnjih istraživanja na tom mestu. Tom prilikom ministar je izjavio da je Srbija krcata arheološkim lokalitetima iz svih perioda ljudske istorije i da se u prethodne četiri godine više ulagalo u otkrivanje, zaštitu ali i popularizaciju arheoloških istraživanja.

„Srbija ima vrsne kadrove u ovoj oblasti, ali se mora reći da je arheologija jedno vreme bila u zapećku kada je reč o našoj kulturnoj politici, i istaći kako smo u poslednjim godinama započeli neku vrstu renesanse arheološke nauke na ovim prostorima. U tom smisli, potreban je veći budžet za kulturu čiji bi jedan deo odlazio i na istraživanje arheoloških nalazišta. Danas se nalazimo na jednom takvom lokalitetu, koje istražuje slojeve civilizacije, od vinčanske do starčevačke kulture, a čiji je centralni deo na teritoriji Srbije i imamo beskrajne mogućnosti za otkrivanje i studiranje jedne tako velike, po mnogima najstarije, evropske civilizacije”, izjavio je Vukosavljević.

Ministar je u nastavku podsetio da je Ministarstvo kulture i informisanja samo u protekle četiri godine za radove na ovom lokalitetu izdvojilo oko 18 miliona i sedamsto hiljada dinara, ali i da je potrebno obezbediti veća izdvajanja, da bi se istraživanja proširila.

Vukosavljević je iskoristio ovu priliku i da se osvrne na, kako je rekao „nedopustiv nehat iz prethodnih decenija”, a u pitanju je proširivanje auto puta 1985. godine i to direktno kroz sredinu ovog nalazišta, čime su nepovratno uništene „ko zna kakve sve arheološke dragocenosti”. „Novim zakonima i praksom ovakvi postupci danas ne mogu da se ponove”, naglasio je ministar i dodao da je arheologija jedan veliki i nedovoljno iskorišćen potencijal našeg kulturnog ambijenta, ne samo kada je reč o najstarijim nalazištima već i onim iz rimskom, vizantijskog ili srednjevekovnog perioda, i da je u narednom periodu potrebno kontinuirano ulaganje u tako značajnu nauku kao što je arheologija, a time posredno i u turističku ponudu jedne ozbiljne države.

Ministarstvo kulture i informisanja podržava projekte koji se tiču ovog lokaliteta od 2004. godine, a u periodu od 2016. do 2020. godine za potrebe kontinuiranih arheoloških istraživanja, konzervacije i restauracije, radionica za istraživanje i edukaciju, kao i prezentacije neolitske arhitekture Drenovca izdvojilo je sredstva u iznosu od 18 miliona i sedamsto hiljada dinara, od čega u 2020. godini 5 miliona i četristo hiljada. Finansirana su, pored ostalog, terenska istraživanja i iskopavanja, revizija i digitalizacija starih i novih iskopavanja, analiza materijala (kamenih alata, grnčarije, lepa, ako i arheobotanika i arheozoologija), konzervacija keramike i nepokretnog kućnog inventara, a izdvaja se konzervacija ostataka četiri neolitske kuće i rekonstrukcija jedne kuće za koju je utvrđeno da je građena na sprat, što je kuriozitet za to vreme.

Nosilac projekta je Arheološki institut u Beogradu, a tokom skoro dve decenije istraživanja, pored značajnih rezultata koja su donela iskopavanja i konzervacija, mnogo je urađeno i na promociji ovog bogatog neolitskog lokaliteta – odlukom Vlade Republike Srbije utvrđenog za nepokretno kulturno dobro, kao i dostupnosti tih rezultata široj javnosti.

Ministar Vinčansko naselje iz 5350 pre nove ere, sa oko 700 objekata i procenom da je u ovom neolitskom megalopolisu moglo živeti preko 2000 ljudi, ali i mnoge druge arheološke činjenice privukle su međunarodnu pažnju, te je lokalitet postao stecište studenata, posebno doktoranata iz ove oblasti, i uspostavljena je saradnja sa visokoškolskim ustanovama, npr. sa Univerzitetom Kembridž, koji u Drenovac na studijski boravak šalje svoje akademce. U tom kontekstu finansirana je izgradnja i uspostavljanje Centra za proučavanje neolita Balkana – rasadnika budućih studija iz ove oblasti, baze za konzervaciju baštine neolita, ali i ekološkog i turističkog


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format