ISTORIJA ROKENROLA U PARAĆINU


Kada govorimo o rokenrol muzici i periodu koji je obeležila od sredine 60-tih godina 20. veka sve do današnjih dana, Paraćin nije zaostajao za drugim većim mestima u Jugoslaviji. Sredinom 60-tih godina prošlog veka pod uticajem tadašnjih najpopularnijih grupa The Beatles, Rolling Stones, Holies, Animals i drugih, pojavila se grupa mladića iz Paraćina koja se predala toj muzici i donela rokenrol u grad.

Prvi bend koji je nastao nosio je naziv ,,VIS Mladi” koji su činili sledeći članovi: Stanko Tomić- bas gitara, Bata Savić-gitara, Milan Marković -bubnjevi, Dragan Marić- Šumar – solo gitara i vokal i Joza Kolbert- klavijature i vokal. Grupa je svirala strani repertoar na igrankama koje su se zvale ,,Noći u belom satenu” ,koje su se održavale leti u bašti bioskopa Radnički. Nakon prvog perioda uspešnih svirki VIS Mladi rešeni da napreduju dalje prelaze u Beograd gde ostvaruju saradnju sa Brankom Gluščevićem( Siluete) i menjaju naziv grupe u ,,Beogradski lideri”. Svojom odličnom svirkom osvajaju publiku i veliko poštovanje kolega iz Korni grupe i Ju grupe. U zadnjem periodu rada Beogradski lideri ( eks VIS Mladi) ostvaruju saradnju sa Mišom Kovačem. Nakon VIS Mladi u Paraćinu se javljaju novi bendovi koji su svirali rokenrol poput Duge, bend braće Milenković, Atomi, Staks ( Stax), Deks (Dex),

Drugi bend koji je svirao u Paraćinu nosio je naziv ,,DUGE”. Članovi ovog benda bili su: Grada Jovanović – solo gitara, Boban Končar – bas gitara, Čeda Ćirić – bubnjevi i Mićko Đurić – vokal. “Duge” su svirale strani repertoar na igrankama i bile su poznate po gitarskom umeću Grade Jovanovića i njegovom stilu sviranja. Nakon “Duga” dolazimo do “BENDA BRAĆE MILENKOVIĆ” koji su činili sledeći članovi: Sava Milenković – gitara i vokal, Slavko Milenković – bubnjevi, Dragan Milovančević – bas gitara. Ovaj bend je takođe svirao igranke u Paraćinu. Treba dodati da su u tom periodu svirale i grupe “ATOMI”, “STAX”, “DEX” i “OVO VREME”. Nakon nekog vremena grupa “Ovo Vreme” promeniće ime u ,,PARAKINOVA DECA” gde će im se pridružiti dva nova člana. Grupa je svirala strani i domaći repertoar na igrankama koje su se održavale u salama Štofare i Staklare. Članovi ovog benda bili su: Dragomir Živanović Bagi – gitara, Boban Končar – bas gitara, Slobodan Stojković Maza – klavijature, Buca Veljković – vokal, Mirjana Savić Mimica – vokal i Miroslav Brkić Brka – bubnjevi. Grupa je imala veliki uspeh do pojave disko muzike u Paraćinu kada prestaje interesovanje za igranke i grupa prestaje sa radom. Nakon grupe Parakinova deca javljaju se grupe “KRAN” i “DŽAMBO” o kojima ćemo pisati u sledećem tekstu. Na fotografijama nalaze se Grada Jovanović, grupa “Parakinova deca” i Sava Milenković.

Piše: Marko Pekić/Zavičajni muzej Paraćin


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
15
love
lol lol
4
lol
omg omg
2
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format